Exit Business 2018
Lue hankekuvaus

Yrittäjältä vaaditaan ripaus hulluutta ja kykyä käsitellä riskejä

Jarno Andersin laajensi yritystoimintaansa Savonlinnaan

– Kyllä tässä on oltava mukana ripaus silkkaa hulluutta, Vallan Mainio Kokki Oy:n yrittäjä Jarno Andersin sanoo pilke silmäkulmassa.

Mies viittaa sanoillaan uusimpaan projektiinsa, jonka myötä yrityksen toiminta laajeni Kerimäeltä Savonlinnaan, ja Lounaskahvila Katrianna sai ”pikkusisaren” Olavinkadulle Kauppatorin kupeeseen. Andersin kertoo, että laajentaminen Savonlinnan ydinkeskustaan oli luonnollinen jatkumo vuonna 2014 alkaneelle yritystoiminnalle. Mahdollisuus tähän aukeni, kun aiemmin paikalla sijainneen Konditoria-Café Uniikin yrittäjä Tanja Henttonen päätti myydä liiketoimintansa Andersinille.

– Lähestyin Tanjaa ensimmäisen kerran viime vuoden syksyllä. Loppujen lopuksi tilanne eteni nopeasti, ja kaupat tehtiin tämän vuoden huhtikuussa.

Laajennuksen suunnitteluvaiheessa ja kaupanteossa Andersin haki ja sai tukea Uusyrityskeskukselta, jonka roolia yrittäjä pitää tärkeänä.

– Itse en olisi ymmärtänyt ottaa huomioon läheskään kaikkia seikkoja, joilla oli iso merkitys ostopäätöstä tehdessäni.

Uuden omistajan myötä tilat ja keittiön koneet pistettiin uuteen uskoon. Sisustuksessa on panostettu lämminhenkiseen tunnelmaan. Andersin toivoo, että Savonlinnan Katriannasta tulee ikään kuin olohuoneen jatke, jonne on mukava tulla lounaalle tai juomaan kuppi kahvia kotitekoisen leivonnaisen kera. Yrittäjä pohtii, että lounaskahvilan valtteja ovat sijainti sekä käsityönä tehdyt tuotteet.

– Tuotteessa on oltava käsityön leima, ja maun on oltava aina kohdallaan. Kahvilatuotteet leivotaan Kerimäen toimipisteessä, jossa on siihen soveltuvat tilat.

Uutena palveluna Andersin on ottanut käyttöön Katriannassa verkkokaupan. Hän uskoo, että verkkokauppa vie tilauspalvelut kokonaan toiselle tasolle. Verkkokauppa säästää sekä palveluntuottajan että asiakkaan aikaa ja vaivaa.

– Verkkokauppaan tulee valmiita peruspaketteja ja -tuotteita, joita voi hyödyntää juhlasuunnittelussa. Samoin verkkokaupasta voi tilata helposti ja nopeasti vaikka tarjottavat työpaikan palaveriin.

Paikan entisistä tuotteista Andersin sanoo säilyttävänsä ehdottomasti kuukausittaiset brunssit. Uutena asiana on kehitteillä teemalliset illalliset.

– Kerran kuussa kokoan illallisen jonkin tietyn teeman ympärille. Ajatus on, että ihmiset varaavat pöydät etukäteen ja tulevat viettämään teemailtaa hyvän ruuan ja juoman parissa.

Pitkä tie yrittäjäksi

Andersin on ravintola-alan ammattilainen, jonka ura alkoi jo vuonna 1990. Paviljongilla aikanaan kaikki linjat läpikäyneen miehen sydän alkoi sykkiä toden teolla ruuanlaitolle vuonna 1995, jolloin hän osallistui kokkikisoihin. Oppia oli saatava nopeasti lisää. Mies muutti Helsinkiin ja otti vastaan ensimmäisen työpaikan, minkä sai. Sitten Andersin käveli tunnetun helsinkiläisen ravintola Georgen takaovelle ja tarjoutui ilmaiseksi työvoimaksi. Keittiömestarina sattui olemaan aikanaan Suomeen kaksi Michelin-tähteä tuonut Markus Aremo.

– Pääsin Georgen keittiöön harjoittelemaan ja seuraavat puoli vuotta vietin ravintolassa kaikki vapaat ja illat.

Ravintola Georgen jälkeen Andersinin meriittilista on täydentynyt tasaiseen tahtiin. Puheessa vilahtelevat ravintolanimet Lord, Retretti, Scandic Hotel Triaden Norjassa, Palace, Ruusuhovi, Holiday Club Saimaa jne. Hän sanoo, että yrittäjyys oli luonnollinen jatkumo pitkälle uralle.

– Yrittäjänä saan tehdä sitä, mistä pidän. Ja sitä paitsi tykkään asua ja elää tällä seudulla, jossa olen asunut suurimman osan elämästäni, ja josta vaimoni on kotoisin.

Andersin myöntää, ettei yrittäminen ole aina suinkaan helppoa. Omiksi vahvuuksikseen hän nimeää taidon käsitellä riskejä ja stressin sietokyvyn.

– Hetken voi tuntua, että nyt on raskasta, mutta sitten sitä puskee eteenpäin. Samoin yrittäjän on kyettävä reagoimana nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

Yrittäjän tukena on vaimo, joka vastaa myös pitkälti Kerimäen Katriannan toiminnasta. Samoin kolmesta lapsesta vanhin, kokiksi opiskeleva poika, auttaa kesäisin.

– Kai tässä jo on kyse jonkinlaisesta perheyrityksestä.

Exit Business – Yritykset myyntikuntoon –hankkeelle tämän materiaalin on tuottanut Erja Eliala. 

Hanke toteutettu ajalla 1.3.2017 – 28.2.2019. Lisätietoja hankkeesta https://isuyk.fi/palvelut/exit-business-hanke/