Puheenaiheena muun muassa verotus – Oikeusministeri Antti Häkkänen kävi kahvilla Itä-Savon Uusyrityskeskuksessa

Oikeusministeri, kansanedustaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen vieraili 21.1. Savonlinnassa. Tiiviiseen päiväohjelmaan mahtui myös käynti Itä-Savon Uusyrityskeskuksessa, johon oli kokoontunut toimitusjohtaja Juhani Rouvisen kutsumana päiväkahville joukko paikallisia elinkeinoelämän toimijoita sekä pk-yrittäjiä.

– Ministeri vierailee usein paikkakunnan suurissa yrityksissä, ja ajattelimme, että on tärkeää tuoda hänelle viestiä myös pk-sektorilta, jota seudun yrittäjistä suurin osa kuitenkin edustaa.

Tunnin mittaisessa vapaamuotoisessa kahvitilaisuudessa ministeri kertoi yrittäjille omia ajatuksiaan pienen paikkakunnan haasteista ja erityispiirteistä yrittäjyyden näkökulmasta. Hän totesi, että Suomessa tarvitaan elinvoimaisuuden säilyttämiseksi kullekin paikkakunnalle parhaiten sopivia räätälöityjä ratkaisuja. Ministeri toivoikin, että tulevaisuudessa työehtolainsäädännössä on enemmän mahdollisuutta joustoihin ja paikalliseen sopimiseen, mikä palvelisi paremmin elinkeinoelämältään erityyppisiä seutuja. Häkkänen nosti keskustelussa esille lisäksi verotuksen, ja totesi siinä olevan paljon parantamisen varaa yrittäjän näkökulmasta katsottuna. Hänen mukaansa verotus on avainasemassa muun muassa siinä, että yritysten taakse saadaan sinivalkoista pääomaa.

– Verotuksen pitää kannustaa kotimaisia sijoittajia riskinottoon. Muutoin on vaarana, että yritykset siirtyvät ulkomaiseen omistukseen.

Verotus mietitytti myös yrittäjiä. Mainostoimisto Grafical Oy:n toimitusjohtaja Arto Tolvanen pohti mahdollisuutta ottaa Suomessa käyttöön Viron verotusmallia. Hän sanoi sen antavan yrittäjälle paremman mahdollisuuden käyttää pääomaa yrityksensä kehittämiseen. Samoin verotus kiinnosti LKV Hannu Naukkarinen Oy:n toimitusjohtaja Antti Naukkarista, joka toivoi kunnille enemmän verotuloja esimerkiksi yhteisöverotuksen kautta.

– Nyt verotuloista suurin osa menee valtiolle.

Pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta

Elinkeinoelämän lähitulevaisuuden haasteeksi Häkkänen nimesi rakenteellisen työttömyyden.

– Tämä näkyy siinä, että paikoin osaavista työntekijöistä on jo nyt pulaa.

Ministerin huolen osaavien työntekijöiden pulasta jakoi Talousverkko Savonlinna Oy:n kirjanpitäjä Suvi Kokko.

– Kun taloushallinnon koulutus loppui Savonlinnasta, on meillä ollut ongelmia löytää pätevää henkilökuntaa. Harvalla yrityksellä ylipäätään on varaa kouluttaa itselleen työntekijöitä.

Häkkänen muistutti, että varsinkin ammattikorkeakoulutuksen osalta kunnilla on mahdollisuus neuvotella koulutustarjonnasta keskenään. Savonlinnan ja Mikkelin kampukset liittyivät vuoden 2017 alussa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun.

– Kuntapäättäjien tulisi tehdä yhteistyötä, jotta koulutustarjonta vastaisi paremmin tarpeita. Toisaalta ei voida ajatelle, että kaikkea korkeakoulutusta on tarjolla kaikissa kunnissa.

Häkkäsen isäntänä Savonlinnassa toiminut Ari Ora muistutti, että keskussairaalalla on tärkeä rooli kuntoutus- ja hoiva-alojen opiskelijoiden työharjoittelupaikkana. Myös ennaltaehkäiseviin terveydenhoidon tuotteisiin keskittyvän eLive Ecosystem Oy:n toimitusjohtaja Mikko Saajanlehto toivoi, että terveysalan koulutus säilyy Savonlinnassa ennallaan.

– Tarkoitus on, että tästä uuden sukupolven terveydenhoitoinnovaatiosta tulee kansainvälinen vientiartikkeli.

Pk-sektori on pienen kaupungin selkäranka

Savonlinnan elinkeinojohtaja Janne Weander totesi, että kaupungin elinvoimaisuuden kannalta tärkeitä ovat 10–15 työntekijän yritykset, ja niihin tarvittaisiin enemmän panostusta, sillä tätä kautta saadaan suurin vaikuttavuus.

Myös Savonlinnan Yritystilat Oy:n toimitusjohtaja Heikki Kokki piti pk-sektoria Savonlinnan elinkeinoelämän selkärankana.

– Pk-yritykset ovat siinäkin suhteessa tärkeitä, koska usein isot yritykset, kuten esimerkiksi Andritz, ovat herkkiä maailmantalouden sukelluksille.

VVA-Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Mikko Väisänen puolestaan nosti esille laittomista lakoista eroon pääsemisen, sillä ne voivat aiheuttaa yritykselle suuriakin tappioita. Ministerin kanta oli, että laittomaan lakkoon ryhtyneille on saatava täysi vahingonkorvausvastuu sekä velvollisuus ilmoittaa lakosta ennakkoon.

Tilaisuuden lopuksi Juhani Rouvinen tiedusteli ministeriltä, millä mallilla normien purkutalkoot tällä hetkellä ovat.

– Noin sata normia on saatu purettua, mutta töitä on vielä jäljellä. Viestinä muille ministereille voisinkin viedä, että jatkossa asioita ei enää säänneltäisi millintarkasti, Häkkänen sanoi.

Lämminhenkisen tilaisuuden lopuksi ministeri antoi kiitosta Savonlinnan yrittäjille.

– Yrittäjät pitävät Etelä-Savon elinvoimaisena. Kiitos siitä teille!

 

Itä-Savon Uusyrityskeskuksessa käytiin mielenkiitoisia keskusteluja oikeusministeri Antti Häkkäsen johdolla 21.1. Paikalla oli runsas joukko paikallisia elinkeinoelämän toimijoita sekä yrittäjiä.

Teksti ja kuva: Erja Eliala