Rebuild Business 2021
Lue hankekuvaus

”Yrityksestä on uskallettava luopua ajoissa”

 

Pääskylahden puutarhan yrittäjänä miehensä Jannen kanssa 12 vuotta toiminut Milla Lehiö sanoo, että yrittäjävuodet ovat olleet hienoja, mutta nyt on hyvä hetki tehdä elämässä jotain muuta. Puutarhan liiketoiminta siirtyi 1.6. Marja Rantapurolalle. Lehiö kertoo, että he päätyivät yrittäjiksi lähes vahingossa etsiessään muutosta työarkeen.

– Ryhdyimme yrittäjiksi, koska halusimme olla enemmän lastemme kanssa ja silloinen työ oli todella sitovaa. Puutarhayrittäjinä saimme viettää juuri sitä erilaista elämää, mitä toivoimmekin.

Lehiö korostaa, että he päättivät luopua yrityksestään tilanteessa, jossa oma motivaatio on vielä korkealla ja yritystoiminta kaikin tavoin hyvällä mallilla.

– Omistajanvaihdos oli järkevää tehdä nyt eikä sitten, kun olisimme jo väsyneitä ja yrityskin ehkä päässyt ränsistymään.

Yrittäjäpari laittoi puutarhan myyntiin vuonna 2018. He varautuivat siihen, että prosessi voi viedä aikaa jopa vuosia, ja keskittyivät entistä tarmokkaammin yrityksensä kehittämiseen.

– Viimeisen parin vuoden aikana remontoimme puutarhaa varmasti enemmän kuin muina vuosina yhteensä. Halusimme, että kiinteistön ohella myös asiakassuhteet sekä yrityksen talous ovat kunnossa. Yrityksestä tuli oikeastaan yksi myyntituotteemme.

Ammattilainen auttoi myynnissä

Tehtyään päätöksen yrityksensä myynnistä, Lehiöt ottivat yhteyttä Itä-Savon Uusyrityskeskukseen. Milla Lehiö sanoo, että myynnin jättäminen ammattilaisten kontolle oli itsestään selvää. Hän toteaa, että Itä-Savon Uusyrityskeskus on myös neutraali toimija myyjän ja ostajaehdokkaan välillä.

– Oli helppoa, kun ei tarvinnut tehdä itse myyntityötä ja selvittää ostajaehdokkaalle yrityksen tunnuslukuja. Meidän piti vain toimittaa Itä-Savon Uusyrityskeskukselle tietoja, joita pyydettiin.

Pääsylahden puutarha ehti olla myynnissä kolmisen vuotta. Kiinnostuneita ostajaehdokkaita oli paljon. Omistajanvaihdos tapahtui loppujen lopuksi nopeasti, kun ostaja löytyi.

– Olen todella iloinen, että uusi yrittäjä haluaa viedä puutarhaa eteenpäin ja kehittää sitä omannäköisekseen.

Lehiö on tyytyväinen siihen, että entinen ja uusi yrittäjä saivat tehdä rinta rinnan töitä ennen virallista omistajanvaihdosta.

– Kävimme kevätsesongin läpi yhdessä, ja Marja sai tutustua rauhassa paitsi kukka-asioihin myös tekniikkaan.

Omistajanvaihdosta ei kannata pitkittää

Milla Lehiö kannustaa muitakin yrittäjiä ryhtymään omistajanvaihdosprosessiin etupainotteisesti eikä vasta sitten, kun on syystä tai toisesta siihen pakotettu. Hän muistuttaa, että yritys on pidettävä aina myyntikunnossa. Ostajaehdokkaalle on annettava tilaa katsoa yritystä omasta näkövinkkelistään.

– ”Näin on tehty ennenkin” -mentaliteetti on parasta unohtaa. Omistajanvaihdoksessa ja sopimusta tehtäessä on oltava lisäksi yhteistyökykyinen: kaikkiin lillukan varsiin ei kannata takertua.

Myös yrityksen myyntihinnan on oltava järkevä ja kohtuullinen uuden yrittäjän kannalta.

– Ajattelen, että maksimaalinen voitto ei ole tärkeintä. Itse lasken arvoa sille, että vuosien varrella yritys on tarjonnut perheelleni mielekkään työn ja toimeentulon ohella kodin upeissa järvimaisemissa.

Lehiö sanoo, että yrittäjän on huolehdittavat yrityksensä ohella itsestäänkin.

– Ystäviä ja harrastuksia on oltava, jotta elämää on yrityksestä luopumisenkin jälkeen.

Milla ja Janne Lehiöllä on jälleen edessä iso muutos, sillä pariskunta muuttaa Kymenlaaksoon.

– Työtä on tarkoitus tehdä jatkossa vähemmän, mutta yritystoiminta jatkuu sellu- ja paperiteollisuuden kunnossapidon parissa. Se on työ, jota teimme ennen puutarhayrittäjiksi ryhtymistämme. Sitä ennen on tarkoitus kuitenkin pitää pitämättömät kesälomat.

 

Tekstin ja kuvat Rebuild Business hankkeelle tuottanut Erja Eliala.