Yritysten kustannustuki

Yritysten kustannustuki

Hallitus on tehnyt linjauksen kustannustuesta yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Lakiesityksen mukaan kustannustuen tavoitteena on vähentää konkurssiin ajautuvien yritysten määrää turvaamalla yritystoiminnan jatkuvuutta ja ylläpitämällä taloudellista tuotantokapasiteettia. Kustannustuki maksetaan Valtiokonttorista.

Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Lainvalmistelussa on päädytty malliin, jossa yrityksen toimialalla on koettu vähintään 10 % liikevaihdon pudotus vertailuajankohtaan nähden. Mikäli yritys toimisi tällaisella toimialalla edellytettäisiin lisäksi, että yrityksen oma liikevaihto olisi alentunut yli 30 % vertailuajankohtaan nähden.

Löydät tuen piiriin kuuluvat toimialat täältä: https://www.valtiokonttori.fi/kustannustuki-toimialat/

Mitkä ovat ehdot tuen saamiseksi?

Yritysten määräaikainen kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, jotka täyttävät seuraavat ehdot:

  • Yrityksen toimiala kuuluu tuen piiriin. Katso lista toimialoista, joihin tuki kohdistuu.
  • Yrityksen oma liikevaihto on pudonnut yli 30 % vertailukauteen nähden.
  • Yrityksellä on palkkakuluja ja kiinteitä kuluja, joita on vaikea sopeuttaa.

Yritysten lisäksi säätiöt ja yhdistykset, joilla on liiketoimintaa, voivat hakea tukea. Yritysten kokoa tai yhtiömuotoa ei ole rajattu.

Jos yrityksen toimiala ei kuulu tuen piiriin, yritys voi hakea tukea vain erityisen painavista, koronapandemiaan liittyvistä syistä. Yrityksen tulee osoittaa, että sen vaikeudet johtuvat koronapandemiasta. Lisäksi yrityksen tulee osoittaa, miksi sen tilanne poikkeaa muusta toimialasta.

Kustannustukilaskuri

Yritysten liikevaihdon muutos lasketaan vertaamalla huhtikuun tai huhti-toukokuun 2020 (tuen peruste) ja maalis-kesäkuun 2019 (vertailukausi) keskimääräisiä kuukausiliikevaihtoja. Jos yritys on perustettu 1.3.2019 tai myöhemmin, vertailukausi on tammi-helmikuu 2020. Yrityksellä on oikeus tukeen, jos sen toimiala kuuluu tuen piiriin ja yrityksen keskimääräinen liikevaihto on laskenut yli 30 %.

Kustannustukilaskurin löydät täältä.  HUOM. laskuri on vain suuntaa antava, sillä laskurissa ei ole mukana kaikkia laissa mainittuja ehtoja. Huomaathan myös, ettei tämän laskurin ilmoittama summa ole vielä virallinen päätös kustannustuesta, vaan tukea pitää hakea erikseen sähköisessä asiointikanavassa.

Miten tukea haetaan?

Tukea voi hakea 7.7.-31.8.2020.

Tukea haetaan sähköisen asiointikanavan kautta Valtiokonttorista. Tutustu ensin hakuohjeisiin, jotka julkaistaan Ohjeet tuen hakuun -välilehdellä.

Linkki hakusivulle tulee Tukihakemus-välilehdelle.

Lisätiedot: https://www.valtiokonttori.fi/palvelu/yritysten-kustannustuki