Exit Business 2018
Lue hankekuvaus

Yrityskaupalla virtaa liiketoimintaan – Petri Juuti jatkaa Savonlinnan Autosuojaamon yrittäjänä

Vuodesta 2012 alkaen Savonlinnassa kuljetusalan yrittäjänä toimineen Petri Juutin palvelut laajenevat hänen ostettuaan Savonlinnan Autosuojaamon liiketoiminnan.

– On mielenkiintoista aloittaa Savonlinnan Autosuojaamon yrittäjänä, koska harkitsin yrityksen ostamista ensimmäisen kerran jo 2000-luvun alussa. Tuolloin kauppoja ei kuitenkaan tullut. Nuorena ei ollut tarpeeksi paukkuja. Eikä silloin löytynyt ulkopuolista apua, niin kuin nyt Itä-Savon Uusyrityskeskuksesta, Juuti toteaa.

Myöhemmin Juuti perusti kilpailevan yrityksen, jonka hän myi pois vuonna 2008 ja siirtyi palkkatyöhön kuljetusalan yritykseen. Yrittäjäluonteen omaava Juuti ei kuitenkaan viihtynyt kauan työntekijänä, vaan hän perusti oman kuljetuspalveluja tarjoavan Kuljetus PJJuutin.

– Kokemus palkkatyöstä oli hyvä, sillä oivalsin, että yrittäjyys on minulle parempi vaihtoehto.

Savonlinnan Autosuojaamo nousi uudelleen esille, kun Juuti oli etsimässä yritykselleen tiloja Ainonkadulta.

– Tuokkolanlahden Kiinteistöyhtiön tiloja esitellyt Ari Pihlasvaara mainitsi, että hänen toinen yrityksensä on myynnissä. Päädyin keskustelemaan asiasta Pihlasvaaran kannustamana Itä-Savon Uusyrityskeskukseen. Keskustelujen jälkeen päätös yrityskaupasta syntyi yllättävän nopeasti.

Juuti sanoo olevansa positiivisesti yllättynyt Uusyrityskeskuksen palveluista, jotka eivät olleet hänelle entuudestaan tuttuja.

– Ajattelin, että Uusyrityskeskus tekee kauppoja yrityksistä. Tosiasiassa siellä kerrotaan suoraan kaikki yrityksen ostamiseen liittyvät realiteetit ja punnitaan ostajaehdokkaan kanssa tarkkaan, kannattaako juuri hänen ostaa yritys.

Palvelujen laajentaminen lisää kilpailukykyä

Juuti pohtii, että Autosuojaamon liiketoiminnan ostamista edesauttoi se, että yrityksen palvelukonsepti on käytännössä todettu toimivaksi. Lisäksi rinnasteisilla toimialoilla toimivat yritykset täydentävät toisiaan hienosti. Jatkossa Savonlinnan Autosuojaamo ja Juutin kuljetuspalvelu ovat yhtä ja samaa yritystä, jonka toimipiste on Ainonkadulla.

– Kuljetus PJJuuti siirtyy Silvolasta Ainonkadulle. Siellä autoille on hyvät varikkotilat, joissa niitä on helppo huoltaa ja säilyttää. Myös kuljetusyhteydet eri suuntiin paranevat.

Juuti korostaa, että yritysten yhdistymisestä huolimatta kaikki palvelut säilyvät ennallaan. Juutilla on kuljetuspuolella 10 työntekijää, jotka jakavat Savonlinnan talousalueella pakettiautoilla postia ja lehtiä. Autosuojaamo jatkaa autojen ruostesuojauksien ja maalipintojen käsittelyjä.

– Autosuojaamon puolella ei heti alkuun ole luvassa suuria muutoksia. Tällä hetkellä riittää, että otan haltuun Arin perinnön. Tässä isona apuna ovat entiset työntekijät, jotka jatkavat palveluksessa.

Kaiken kaikkiaan palvelujaan laajentava yrittäjä on luottavaisella mielellä. Hän sanoo, että jo toiminnassa olevan yrityksen ostaminen on helpompaa kuin yrityksen perustaminen alusta saakka itse.

– Asiakaskunta on valmiina ja toiminta jatkuu myös siirtymävaiheessa. Tässä tapauksessa toimialakin on minulle tuttu, eikä sen opetteluun kulu niin paljon aikaa. Toisaalta laakereilleen ei voi jäädä lepäämään, vaan töitä on tehtävä koko ajan, että saa töitä.

Työn tekeminen ei Juutia kuitenkaan pelota. Hän toteaa yrittäjäisän opettaneen aikoinaan työnteon, ja työkokemustakin on ehtinyt kertyä jo 27 vuotta. Yrittäjänä Juuti sanookin haluavansa kokeilla omia rajojaan.

– On mielenkiintoista kasvattaa yritystä ja toimia työnantajana. Toki tilanne on myös haastava, mutta minulla on hyvät työntekijät sekä positiivinen asenne ja ajatus.

Exit Business – Yritykset myyntikuntoon –hankkeelle tämän materiaalin on tuottanut Erja Eliala. Exit Business – Yrityksen myyntikuntoon –hankkeelle on myönnetty rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) max. 60 %. ja kuntarahaa 40 % tukikelpoisista nettokustannuksista.

Hanke toteutettu ajalla 1.3.2017 – 28.2.2019. Lisätietoja hankkeesta https://isuyk.fi/palvelut/exit-business-hanke/