Enter To Business 2019
Lue hankekuvaus

Omistajanvaihdoksella yrittäjäksi

Katja Heikuralle IlonTassut on unelmien täyttymys.

– Näin Facebookissa ilmoituksen Simasalonkadulla myytävänä olevasta RakkiRiemukkaasta viime vuoden marraskuussa ja ajattelin, että nyt jos koskaan minun on aika tehdä sitä, mitä haluan.

Näin kuvailee savonlinnalainen Katja Heikura päätöstään hylätä tuttu ja turvallinen työ kaupan alalla ja ostaa koiratarvikkeita ja koiranruokaa myyvän yrityksen liiketoiminta. Heikura ei jäänyt tuumimaan asiaa vaan ryhtyi selvittämään mahdollisuuksiaan aloittaa ura yrittäjänä omistajanvaihdoksen kautta.

– Otin heti yhteyttä Itä-Savon Uusyrityskeskuksen yritysneuvoja Katja Remekseen. Katja kysyi puolestani asioista RakkiRiemukkaan Maiju Myllykseltä ja kertoi, miten minun kannattaa edetä. Intensiivinen vaihe kesti pari kuukautta, ja sen aikana tein suunnitelmia, joita kävin läpi yhdessä Katjan kanssa.

Myös RakkiRiemukkaan vuonna 2013 perustanut Myllys kertoo ottaneensa välittömästi yhteyden Itä-Savon Uusyrityskeskukseen tehtyään perhesyistä päätöksen myydä yrityksensä liiketoiminta. Hän pitää ensiarvoisen tärkeänä, että puolueeton taho oli koko ajan mukana prosessissa.

– Sovin Remeksen Katjan kanssa jo heti alussa, että hän hoitaa alkuneuvottelut mahdollisten ostajaehdokkaiden kanssa. Kun asiat hoidetaan läpinäkyvästi, on se reilua kaikkia kohtaan.

Selvittelyvaiheen jälkeen myyjä ja ostaja lähtivät viemään omistajanvaihdosta eteenpäin yhteistuumin. Kaksikko sanoo, että kevät oli tuskallista aikaa, kun tietoa ei voinut vielä kertoa asiakkaille ääneen.

– Koronan vuoksi asioiden käsittely vei enemmän aikaa ja halusimme, että kaikesta on mustaa valkoisella.

Yritystoiminnan jatkamisessa on paljon etuja

Virallisesti Heikura aloitti yrittäjänä 1.5.2020. Jatkossa yritys tunnetaan nimellä IlonTassut.

– Entinen nimi oli oikein hyvä, mutta Maiju halusi pitää sen itsellään mahdollista tulevaa käyttöä varten.

Nimenvaihdoksesta huolimatta yrityksen palvelut pysyivät entisellään. IlonTassut myy pääasiassa koiranruokaa ja koiratarvikkeita. Heikura lupaa, että uusia palveluja, muun muassa verkkokauppa, on kuitenkin suunnitteilla.

– Alku menee uutta opetellessa, mutta on hienoa päästä kehittämään yritystä omannäköiseksi ja asiakkaiden toiveiden mukaan.

Heikura kiittää Myllystä, joka opastaa häntä yrittäjyyden alkutaipaleella ensimmäiset pari kuukautta.

– Jos Maiju ei olisi luvannut olla tukena, en olisi tähän edes ryhtynyt. Hienoa on sekin, että Uusyrityskeskukselta voin jatkossakin kysyä neuvoja. Kaupan alalta ja esimiestyön tiimoilta minulla on hyvä pohja yrittäjyyteen, mutta paljon on sellaista, mikä ei ole ollenkaan tuttua.

Molemmat naiset korostavat, että omistajanvaihdos on turvallinen tapa ryhtyä yrittäjäksi, sillä muun muassa toimintakonsepti ja asiakaskunta ovat jo valmiina.

– Itse ajattelen, että sain tässä monta asiaa vähän niin kuin tarjottimella, Heikura pohtii.

Myllys sanoo tuntevansa pientä haikeutta, kun ”oma lapsi” on nyt toisen käsissä. Ennen kaikkea hän vakuuttaa olevansa huojentunut, että löysi työlleen jatkajan.

– En olisi ollut valmis ajamaan alas hyvin toimivaa yritystä. Uskon, että Katja pärjää tässä hienosti. Minä puolestani pääsen muuttamaan nyt puolison perässä pääkaupunkiseudulle.

Enter to Business-Toimivan yrityksen jatkaminen hankkeelle tekstin ja kuvan on tuottanut Erja Eliala.

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.