Uusyrityskeskuksen henkilöstö esittäytyy: osa 2

Uusyrityskeskuksen henkilöstö esittäytyy: osa 2

Itä-Savon Uusyrityskeskus ry:n ja Enter To Business – Jatkajien hakeminen omistajanvaihdoksiin tuleville yrityksille ja jatkajan onnistumisen varmistaminen Etelä-Savon alueella -hankkeen henkilöstö esittäytyy tässä neliosaisessa sarjassa. Esittelyvuorossa yritysneuvoja, Enter To Business -hankkeen projektikoordinaattori Katja Remes.

Itä-Savon Uusyrityskeskuksessa neljä vuotta yritysneuvojana työskennellyt Katja Remes kokee olevansa töissä juuri oikeassa paikassa. Se ei ole mikään ihme, sillä lähes kaikki hänen työurallaan tekemänsä asiat liittyvät tavalla tai toisella yrittäjyyteen. Yhteensä kymmenisen vuotta elämästään yrittäjänä toiminut Remes luonnehtii itseään oikeastaan edelläkävijäksi, sillä hän on työllistänyt itsensä yrittäjänä monella eri tavalla.

– Olen ollut yrittäjä opiskelujen ohessa, hoitovapaalla, palkkatyön ohella ja myös päätoimisesti.

Remes arvioi, että hänen aikanaan tekemänsä ehkä hieman epätavalliset ratkaisut ovat nykyisin yleisempiä, ja yrittäjäksi ryhdytään rohkeammin elämän eri vaiheissa.

– Yrittäjyys ei ole joko–tai-tyyppinen ratkaisu, vaan yhä useammin henkilö on yhtä aikaa yrittäjä ja tilanteen mukaan vaikkapa opiskelija, palkansaaja, työtön tai eläkeläinen. Onneksi yrittäjyysopintoja on nykyisin peruskoulusta alkaen kaikilla kouluasteilla, sillä työelämä on muuttunut niin paljon, ettei kukaan voi tuudittautua yhteen ainoaan tapaan tehdä työtä.

Remeksellä on kokemusta myös palkkatyöstä muun muassa vero- ja TE-toimiston palveluksessa. Hän sanoo, että näistäkin kokemuksista on ollut hänelle hyötyä yritysneuvojana. Samoin Remeksen koulutus sopii yritysneuvojalle paremmin kuin hyvin. Hän täydensi tradenomi amk-tutkintonsa ylemmäksi ammattikorkeakoulututkinnoksi viime vuoden lopussa. Lopputyö ”Vaihtoehtona valmiin liiketoiminnan jatkaminen” käsittelee mikroyritysten omistajanvaihdosprosessin alkuvaihetta jatkajan näkökulmasta.

– Tutkimuksesta on minulle ammatillista hyötyä. Koen, että minulla on monella tavoin hyvä pohja auttaa aloittavia yrittäjiä.

Luopuvaa yrittäjää Remes neuvoo pitämään yrityksensä kiinnostavana. Hän muistuttaa, että kukaan ei osta yritystä vain siksi, että se on halpa.

– Jatkajan on kyettävän näkemään itsensä töissä kyseisessä yrityksessä. Ostopäätökseen vaikuttaa siten se, näkeekö ostaja yrityksessä mahdollisuuksia.

Remes korostaa, ettei yrittäjäksi aikovan tarvitse jäädä yksin pulmiensa kanssa.

– Me olemme täällä sitä varten, että opastamme. Ja jos emme tiedä jotain asiaa, ohjaamme toiselle asiantuntijalle.

Enter To Business – Toimivan yrityksen jatkaminen –hankkeelle tämän materiaalin on tuottanut Erja Eliala