”Tulin autoalalle pystymetsästä” Ari Pihlasvaaran tie palkkatyöstä yrittäjäksi

”Tulin autoalalle pystymetsästä” Ari Pihlasvaaran tie palkkatyöstä yrittäjäksi

Savonlinnassa Ainonkadulla sijaitsevan Savonlinnan Autosuojaamon yrittäjä Ari Pihlasvaara on siirtymässä vähitellen eläkkeelle. Autojen ruostesuojauksia ja maalipinnankäsittelyjä tekevän yrityksen uutena omistajan aloittaa helmikuun alussa Petri Juuti.

– Olen tyytyväinen, että yrittäjänä jatkaa henkilö, jolla on edellytyksiä kehittää toimintaa.

Pihlasvaara sanoo, ettei hän koskaan suunnitellut itselleen yrittäjän uraa, eikä varsinkaan autoalalta. Pihlasvaaran tie autoalan yrittäjäksi onkin mielenkiintoinen. Vuonna 1986 sairaanhoitokoulusta valmistunut mies työskenteli ensin vuosia keskussairaalan leikkaussalissa, kunnes vaihtoi alaa sairaalatarvikkeiden tukkumyyjäksi. Vuonna 2005 hän huomasi omistavansa Savonlinnan Autosuojaamon sekä Kiinteistöosakeyhtiö Tuokkolanlahden, jonka tiloissa autosuojaamo oli vuokralaisena

– Yrittäjä oli jäämässä eläkkeelle ja etsi työlleen jatkajaa. Kiinnostuin yrityksestä sijoitusmielessä, ja kun lapsuudenystäväni lähti kumppaniksi, oli päätös helppo.

Ensimmäisten kolmen vuoden aikana Pihlasvaara ei osallistunut yrityksen päivittäiseen toimintaan, vaan jatkoi tukkumyyjänä. Tilanne muuttui, kun hän joutui lopettamaan matkatyöt terveyssyistä vuonna 2007. Vuotta myöhemmin yrityksen toimitusjohtaja irtisanoutui, ja Pihlasvaaran oli mietittävä rooliaan yrityksessä tarkemmin. Lopulta harkinnan jälkeen hän päätti ottaa yrityksestä vetovastuun.

– Koska minulla ei ollut mitään alan koulutusta, oli työnjako alusta saakka selvä. Pajan puolella oli ja on edelleen pitkään talossa olleet työntekijät, jotka osaavat hommansa. Minun vastuulle jäi myynti ja markkinointi.

Vaikka Pihlasvaara sanookin tulleensa autoalan yrittäjäksi suoraan pystymetsästä, ei yrittäjyys ollut hänelle kuitenkaan täysin uutta. Ensimmäisen yrityksen, rannekkeita maahantuovan Ausbon Oy nimisen verkkokaupan, hän perusti yhtiökumppaninsa kanssa jo vuonna 2000.

– Ausbonin perustin, koska yrittäjyys kiinnosti minua ja halusin ottaa siitä selvää. Kyse oli kuitenkin harrastuksesta, enkä edes harkinnut palkkatyön jättämistä.

Yrittäjyys kiinnosti myös Pihlasvaaran Eeva-vaimoa, jota aviomies auttoi perustamaan oman trikoovaatteita ja koruja valmistavan Raitavaara Oy:n vuonna 2005. Samoin yrityksen perustamiseen johti Pihlasvaaran mielenkiinto puhtaaseen veteen. Hän perusti vedenpuhdistuslaitteita maahantuovan Jalovesi Oy:n vuonna 2007.

– Myös Jalovesi oli minulle enemmänkin harrastus.

Yrittäjä ei ole yksin

Viisitoista vuotiaasta saakka työelämässä ollut Pihlasvaara sanoo olevansa valmis tekemään tilaa nuoremmille. Yrityksistä on myyty Jalovesi, Raitavaara ja Ausbon. Ausbon säilyi suvussa ja siirtyi sukupolvenvaihdoksen myötä vanhimmalle pojalle viisi vuotta sitten.

– Koen tehneeni jo riittävästi töitä. Kiinteistöosakeyhtiö jää vielä minulle, mutta Petrillä on optio ostaa yritys halutessaan. En lupaa, ettenkö vielä perustaisi jotain uutta yritystä, mutta enää en aio sitoa itseäni työntekoon aamusta iltaan.

Pihlasvaara sanoo olevansa hyvä esimerkki siitä, että yrittäjäksi voi ryhtyä myöhemminkin, eikä alankaan tarvitse olla tuttu. Hän myöntää, että yrittäjyys on vaatinut paljon uuden opettelua. Matkalle on mahtunut myös epäonnistumisia mutta ennen kaikkea onnistumisia.

– Sen olen oppinut, että tärkein omaisuus yrittäjälle on osaava henkilökunta. Lisäksi yrittäjän on ymmärrettävä turvata selustansa erilaisia tilanteita varten, ja muun muassa vakuutusten on oltava kunnossa.

Pihlasvaara korostaa asiantuntijoiden tuen merkitystä niin yrityskauppoja kuin sukupolvenvaihdosta tehtäessä. Hänen mukaansa asioita ei kannata vatvoa yksin.

– Yrityksiä perustaessani, ostaessani ja sukupolvenvaihdoksen yhteydessä olen käyttänyt Itä-Savon Uusyrityskeskuksen palveluja. On todella iso etu, että paikkakunnalla on taho, joka tarjoaa maksutta puolueetonta ja asiantuntevaa apua yrityskaupan kaikille osapuolille.

Exit Business – Yritykset myyntikuntoon –hankkeelle tämän materiaalin on tuottanut Erja Eliala. Exit Business – Yrityksen myyntikuntoon –hankkeelle on myönnetty rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) max. 60 %. ja kuntarahaa 40 % tukikelpoisista nettokustannuksista.

Hanke toteutettu ajalla 1.3.2017 – 28.2.2019. Lisätietoja hankkeesta https://isuyk.fi/palvelut/exit-business-hanke/