Rebuild Business 2021
Lue hankekuvaus

Rebuild Business -hanke tukee yrittäjiä ja yrittäjäksi aikovia

Tavoitteena onnistuneet omistajanvaihdokset ja muutosjoustavuus

Etelä-Savossa on edelleen suuri joukko yrityksiä, joihin etsitään jatkajaa omistajanvaihdoksen kautta. Jatkajien hakeminen näihin yrityksiin on yksi maaliskuun 1. päivä alkaneen Rebuild Business -hankeen tavoitteista. Vuoden 2023 elokuun loppuun saakka kestävän hankkeen päätoteuttajana toimii Itä-Savon Uusyrityskeskus ry, ja osatoteuttajia ovat Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy sekä Mikkelin seudun Uusyrityskeskus ry.

Itä-Savon Uusyrityskeskuksen, ISUYK, yritysneuvojat Katja Remes ja Piia Soikkeli sanovat, että omistajanvaihdosten toteuttamisten ohella uusi hanke pyrkii vastaamaan niihin haasteisiin, joita koronapandemia on nostanut esille seudun yrityksissä. Koronatilanteen pitkittyessä moni yritys tarvitsee erilaisia elvytystoimia.

– Jo vuosi sitten meiltä kysyttiin paljon apua ja sitä myös annettiin. Jatkossa pystymme hankkeen tiimoilta tukemaan yrityksiä muuttuneessa tilanteessa. Neuvonnan ohella tarjoamme koulutuksia sekä ohjaamme yrittäjiä eteenpäin alan asiantuntijoiden puheille, Remes toteaa.

Soikkeli lisää, että hankkeen tavoite on herätellä seudun yrityksiä ottamaan aktiivisempaa roolia oman toimintansa kehittämisessä, jotta liiketoiminta säilyy kannattavana ja kilpailukykyisenä.

– Se on varmaa, että erilaisia häiriötilanteita joudutaan kohtaamaan tulevaisuudessakin. Suomessa on ehkä tuudittauduttu liikaakin siihen, että olosuhteet pysyvät samanlaisina vuodesta toiseen. Toimintaympäristöt kuitenkin muuttuvat, ja yrityksillä olisi oltava sen varalta puskuria ja ehkä se plan b takataskussa.

Remes muistuttaa, että varautumisen ei tarvitse olla mitään suureellista tai isoja investointeja vaativaa. Usein kyse on pienistä kehittämistoimenpiteistä, kuten esimerkiksi omien digitaitojen päivittämisestä tai palvelujen viemisestä verkkoon.

– Yrittäjän kannattaa katsoa muita ympärillä toimivia yrityksiä ja poimia sieltä itselleen sopivia ideoita. Nykymaailmassa yrityksen kehittämisen tulisi olla luontainen osa yritystoimintaa eikä pakon sanelemaa.

Koulutuksia ja jatkajakoulu-malli oppilaitoksiin

Uutena asiana RBB-hanke on luomassa seudulle jatkajakoulu-mallia yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Ammattiopisto Samiedun kanssa.

– Jatkajakoulu esittelee omistajanvaihdosta vaihtoehtona ryhtyä yrittäjäksi erityisesti opiskelijoille ja varmistaa opiskelijoiden ja yritystään myyvien kohtaamisen, Remes kertoo.

RBB-hankkeen ensimmäinen kaikille avoin koulutus järjestetään keskiviikkona 21.4. kello 13.00–15.00 Teamsin välityksellä. ISUYK:n ja Yrityspörssin yhteistyönä toteutettava webinaari on suunnattu yrityksen myyntiä suunnitteleville. Asiantuntijana tilaisuudessa puhuu Yrityspörssi.fi-verkkopalvelun toimitusjohtaja Meri Varkoi-Anhava. Webinaarissa on luvassa tietoa siitä, miten, milloin ja mitä kanavia pitkin omalle yritykselle voi hakea ostajaa. Lisäksi huhtikuun lopulla torstaina 22.4.2021 klo 14.00-16.00 ja seuraavalla viikolla torstaina 29.4.2021 klo 14.00-16.00 pidetään kaksi yrityksen kehittämiswebinaaria Teamsin kautta. Aiheena palvelualojen yritysten kehittäminen.

– Maksuttomat kehittämiswebinaarit ovat kaikille avoimia, mutta erityisesti niistä on hyötyä palvelualojen yrittäjille sekä työntekijöille, jotka ovat kärsineet poikkeustilanteesta eniten. Webinaareissa käsitellään jatkuvaa kehittämistä ja kehittymistä, yhteistyön ja verkostoitumisen rakentamista sekä henkisten ja fyysisten voimavarojen huomioimista.

– Muitakin koulutuksia on tulossa, joten kannattaa seurata meidän kanaviamme. Näillä näkymin kaikki kevään koulutukset ovat verkossa. Samoin yritysneuvonnassa suosimme etäyhteyksiä, kuten Teamsia ja puhelinta, Remes ja Soikkeli sanovat.

Tekstin ja kuvan Rebuild Business hankkeelle tuottanut Erja Eliala.