Päivitettyä tietoa yritysten koronatukiasioissa

Poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa ja on läsnä yrittäjän arjessa. Tarvittaessa neuvoja ja apua kannattaa pyytää – etsitään ratkaisuja yhdessä. 

Alueellisten yrityspalveluiden yhteystiedot on koottu Suomen Yrittäjien korona-sivustolle ja Suomen Uusyrityskeskukset ry:n sivustolle, jossa botti auttaa yrittäjää löytämään oikean yrityspalvelunLöydät

Yrittäjien tukiryhmä Facebookissa #ostapieneltä
– Pienyrittäjät saavat FB-ryhmässä vertaistukea sekä lisäksi apua ja vastauksia asiantuntijoilta.
– Yrittäjien lakineuvoja vastaa kysymyksiin arkisin klo 15-20.
– Koronaviikkojen ajan psykoterapeutti moderoi ryhmää kolme tuntia päivässä

Savonlinnan kaupungin elinkeinopalvelusta www.elinkeinopalvelut.fi  ja Itä-Savon uusyrityskeskukselta www.isuyk.fi/yhteystiedot  voit varata ajan sähköiseen yritysneuvontaan. Koronatilanteesta johtuen neuvontaa annetaan pääsääntöisesti puhelimessa/sähköpostitse/netin kautta.

Matkailutoimialalla Savonlinnan seudun matkailu Oy yhteistyössä Miksei Mikkelin kanssa seuraa vaikutuksia matkailun osalta. Seuraa www.visitsavonlinna.fi/koronavirusinfo

Savonlinnan kaupungin tekninen lautakunta, Valmiuslain käyttöönoton aiheuttamat vuokranmaksujärjestelyt: Teknisen lautakunnan päätös 24.3.2020 § 68.

Mitä yrittäjä voi tehdä kriisin kohdatessa? 

1. Käy läpi laskut. 
Kuinka paljon laskuja erääntyy? Voitko muuttaa laskuja maksettavaksi osissa? Ennakkoveroja voi muuttaa ja veroihin voi hakea maksujärjestelyä OmaVerossa. Hyödynnä tilitoimistosi osaamista. 

2. Ole yhteydessä pankkiisi. 
Neuvottele lyhennysvapaasta ja esim. Finnveran takauksista.  

3. Ole yhteydessä vakuutusyhtiöösi sekä eläkevakuutusyhtiöösi. 
Eläkemaksuihin voi saada joustoa. Myös muihin vakuutusmaksuihin voidaan sopia maksusuunnitelman.  

4. Ole yhteydessä vuokranantajaan.
Neuvottele vuokranmaksun siirtämisestä tai vuokranalennuksesta.  

5. Ole yhteydessä asiakkaisiin ja tavarantoimittajiin, mikäli joudut siirtämään tai perumaan toimituksia. 

6. Sovi työntekijöiden kanssa sairauspoissaolot, etätyöt, ylityövapaiden tai lomien pitäminen ja mahdolliset lomautukset. Lomautuksista lisätietoa https://helsinki.chamber.fi/miten-lomautus-tehdaan-alle-20-tyontekijan-yrityksessa/

7. Älä jää yksin.
Oman alueesi yritysneuvoja auttaa – etsitään ratkaisuja yhdessä.

 

Olemme listanneet tähän sivustoja, joista löytyy tietoa ja järjestelyapua yrittäjyyden tueksi koronan aikana. Eri tahojen antamat toimintaohjeet voivat muuttua, tarkasta aina päivitetty tieto ko. tahon kotisivuilta/linkeistä.

1. Yrittäjät.fi-sivusto

Ajankohtainen tieto koronan vaikutuksesta yrittäjän arkeen, kaikki koronasta yrittäjälle.

Yrittäjät.fi-sivuilla voit myös ilmoittautua maksuttomiin webinaareihin ja tietoiskuihin. Lisäksi sivuilta löytyy yrittäjien maksuton neuvontapalvelu ja usein kysytyt kysymykset sekä tietoa koronan vaikutuksesta yrityksen verotukseen ja yrittäjän toimeentuloon.

2. Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu

Yritys-Suomi Talousapu neuvontapalvelu auttaa selkeissä talous- ja maksuvaikeuksissa olevia yrittäjiä normaalin puhelun hinnalla. Talousapu-neuvonta palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 9-16 numerossa +358 29 502 4880.

3. Rahoitus

Kustannustuki

Kustannustuki yrityksille otetaan uudelleen käyttöön – lakiluonnos lausunnoille. Lue TEM:n tiedote  

ELY-keskukset

ELY-keskukset voivat 19.10.–31.12.2020 myötää yrityksen kehittämisavustusta ns. väliaikaisena valtiontukena, jonka yrityskohtainen enimmäismäärä on 800 000 euroa. Lue TEM:n tiedote. Lue lisää kehittämisavustuksesta ELY-keskuksen sivuilta.

Maatilan yhteydessä toimivan yrityksen tuki

Koronavirusepidemiasta kärsiville maaseudun mikroyrityksille, eräille maatalouden alkutuotannon ja kalatalouden yrityksille myönnetään väliaikaista kriisitukea. Kustannustuen avautuminen ei ole sulkenut tämän tuen hakemista, vaan tuki on edelleen haettavissa. Lue lisää.

Ravintolatuki

Ravitsemisyritykset voivat saada tukea työntekijän työllistämiseen toiminnan käynnistyessä uudelleen. Tuen ja hyvityksen maksamisesta vastaa ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus). Tukea työntekijän uudelleentyöllistämiseen pitää hakea viimeistään 31.10.2020. Lisätiedot molemmista tuista, niiden ehdoista, maksamisesta ja hakemisesta. TEM:n kysymyksiä ja vastauksia tuesta ja hyvityksistä ravintoloille löytyy täältä.

Business Finland

Business Finland tarjoaa pitkäjänteiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan uutta lainamuotoista rahoitusta. Rahoitus on tarkoitettu vähintään kuusi henkilöä työllistäville pk- ja midcap-yrityksille sekä merkittävää liiketoimintaa tekeville säätiöille ja yhdistyksille. Tilapäistä rahoitusta voi hakea vuoden 2020 loppuun asti. Lue lisää.

Business Finlandin normaalit asiantuntija- ja rahoituspalvelut yritysten ovat käytettävissä. Lue lisää.

Yksinyrittäjien toimintatuki yrityksen kotikunnasta Tuen hakuaika on loppunut 30.9.2020.

Tuen jatkoa suunnitellaan, ei vielä tietoa/päätöstä asiasta.

Finnvera 

Finnvera palvelee poikkeustilanteessa normaalien tuotteidensa avulla, mutta Finnveralla on valmius kasvattaa pk-yritysrahoitusta merkittävästi. Yrityksellä tulee olla pidemmän aikavälin kannattavan toiminnan edellytykset. www.finnvera.fi

Finnvera koostaa päivittyvät ohjeet tänne. Ohjeisiin löytyy linkki www.finnvera.fi -etusivulta erottuvassa pinkissä laatikossa. Sivuilla on selkeät toimintaohjeet yrittäjälle. Finnvera kokoaan myös vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Jos yritys tarvitsee käyttöpääomaa,
yritys voi hakea Finnveralta alkutakausta tai pk-takausta. Alkutakausta ja pk-takausta haetaan kuten normaalistikin pankin kautta, ja yritys on suoraan yhteydessä pankkiin, joka toimittaa hakemuksen Finnveraan.

Jos Finnveran alkutakaus tai pk-takaus ei sovellu
yrityksen tilanteeseen, yritys voi hakea Finnvera-takausta suoraan Finnverasta.

Jos yrityksellä on Finnvera takaama pankkilainan (max 300 000 euroa),
Finnvera myöntää pankille luvan antaa 6 kk lyhennysvapaata takaamiinsa lainoihin. Yrittäjä asioi oman pankin kanssa. Finnveran provisio ei nouse.

Jos yrityksellä on Finnvera takaama pankkilainan (yli 300 000 euroa),
pankki hakee Finnveralta muutosta keskusteltuaan asiakkaan kanssa. Muutos hinnoitellaan tapauskohtaisesti.myöntää pankille. Yrittäjä asioi oman pankin kanssa. Pankki hoitaa asian Finnveran kanssa.

Jos yrityksellä on lainaa suoraan Finnverasta,
voi yritys hakea kuuden kuukauden lyhennysvapaata sähköisellä hakemuksella sähköisessä asioinnissa. Lyhennysvapaan aikana yritys maksaa vain korot ja kulut. Alle 300 000 euron lainoissa toimitusmaksu 50 euroa, yli 300 000 euron lainoissa hinnoitellaan tapauskohtaisesti.

Hakemukset sähköisen asioinnin kautta online.finnvera.fi. Ja mukaan realistiset ennusteet tuloista ja menoista sekä ajoissa yhteyttä omaan pankkiin, jos lisärahoitusta tarvitaan. Finnveran puhelinpalvelu 029 460 2580 palvelee arkisin klo 09.00-16.15

Pankit:

Linkkejä pankkien korona-sivustoille on koottu tänne.

4. Joustoa starttirahaan

Starttirahaa saavalle yrittäjälle voidaan maksaa starttirahaa myös niiltä päiviltä jolloin yrittäjä ei koronavirusepidemiasta johtuen voi työskennellä yrityksessään. Asetus on voimassa 31.12.2020 asti.

Lisäksi koronavirusepidemiasta johtuen starttirahan enimmäiskestoa on pidennetty 12 kuukaudesta 18 kuukauteen. Starttirahaa myönnetään edelleen kuuden kuukauden jaksoissa eikä starttirahakausi jatku automaattisesti. Yrittäjän tulee hakea jatkoa TE-toimistosta, joka harkitsee jatkon myöntämisen tapauskohtaisesti. Muutos koskee yrittäjiä, joiden starttirahakausi on meneillään tai alkaa viimeistään 31.12.2020. Lakimuutos on voimassa 31.12.2021 saakka.

5. Yrittäjän oikeus työttömyysturvaan 

TEM kysymyksiä ja vastauksia

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Laki on voimassa 31.12.2020 saakka.

HUOM! Yrittäjä voi hakea sekä yksinyrittäjän tukea että työttömyysturvaa. Niitä ei soviteta yhteen, eli toisen saaminen ei vaikuta toisen saamiseen tai sen määrään.

Miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea?

  1. Yrittäjä ilmoittautuu työttömäksTE-palvelujen ohje yrittäjälle.
  2. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.
  3. Yrittäjä tekee hakemuksen Kelaan ja Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle. Kelan ohje yrittäjälle.

Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–31.12.2020.

Tämä määräaikainen laki ei poista normaalia yrittäjän työttömyysturvaa. Yrittäjä voi edelleen saada myös ansiosidonnaista työttömyysturvaa normaalin lain puitteissa.

6. Yrityksen verotus

Verohallinto 

Verohallinnon päivittyvä uutiskooste

Yrityksen veroihin (myös alv) voi hakea maksujärjestelyä helpotetuin ehdoin 31.8.2020 saakka. Hakemus tehdään OmaVerossa www.vero.fi/omavero Selkeät ohjeet ovat täällä.

Ennakkoveroon voi hakea muutosta OmaVerossa www.vero.fi/omavero.

7. YEL ja TyEL

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut TyEL- ja YEL-vakuutusehtoihin poikkeussäännön, joka antaa työeläkeyhtiöille mahdollisuuden myöntää asiakkailleen 3 kuukautta pidemmän viivästyskorottoman maksuajan. Kukin työeläkevakuuttaja informoi omia asiakkaitaan.

Varma: Ohjeita ja tietoa asiakkaillemme koronaviruksen vaikutuksista
Elo: Tietoa asiakkaille koronatilanteessa
Ilmarinen: Kysymyksiä koronaviruksen vaikutuksista eläkevakuuttamiseen
Mela: Koronavirus ja Mela-turva
VeritasKoronavirus: Vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin

8. Muut KELAn etuudet

On hyvä muistaa, että yrittäjälläkin on oikeus asumistukeen ja perustoimeentulotukeen, lisätietoja.

9. Ohjeita työnantajayrittäjälle, mm. lomautukset

Lomautus alle 20-hengen yrityksissä. Tässä Itä-Savon Uusyrityskeskuksen kokoama ohjeistus ja malli-ilmoitus.

Kun yrittäjä tarvitsee neuvoja työsuhdeasioissa tai lomautuksissa, kannattaa katsoa löytyykö apua Suomen Yrittäjien kokoamasta tietopankista.

Jos yritys kuuluun työnantajaliittoon, kannattaa ehdottomasti tutustua ko. liiton ohjeistuksiin ja hyödyntään sieltä saatava apu. Lista työnantajien toimialaliitoista (EK:n jäsenliitot)

Tilapäiset TES-muutokset

Joihinkin työehtosopimuksiin on sovittu tilapäisistä muutoksista, kuten lyhyemmistä lomautusilmoitusajoista tai yt-neuvotteluiden kestoajoista. Katso muutokset kootusti Yrittäjien sivulta.

Väliaikaiset muutokset työlainsäädäntöön

Työmarkkinakeskusjärjestöt ja Suomen hallitus ovat sopineet koronakriisiä koskevista väliaikaisista muutoksista työlainsäädäntöön. Muutokset voimassa 31.12.2020

Lue lisää EK:n uutisesta Korona-helpotuksia lomautuksiin ja muuhun työlainsäädäntöön – soveltamisohje

Ilmoittaminen työntekijöiden irtisanomisesta TE-toimistolle

Työnantajan tulee 9.4.2020 alkaen ilmoittaa työntekijöiden irtisanomisesta TE-toimistolle, mikäli tuotannollisin tai taloudellisin perustein irtisanottavia työntekijöitä on vähintään kymmenen. Tällä tavalla pyritään jouduttamaan työttömäksi jäävien työllistymistä sekä hillitä työttömyysturvakustannusten kasvua. Lue lisää TEM:n tiedotteesta.

Väärä toimiala YTJ:ssä

Jos törmäät tilanteeseen, jossa yrityksellä on YTJ:ssä nykyiseen toimintaan nähden väärä toimiala, kannattaa se nyt päivittää. Seuraavan kahden vuoden aikana voi maksuttomasti muuttaa toiminimen kuvaamaan niitä toimialoja, joita oikeasti käyttää. Lue lisää täältä.

10. Ohjeita työpaikoille epidemian ehkäisyyn

Työterveyslaitos (TTL)
www.ttl.fi
Hyvä työ koronavirusohjeistus

Työterveyslaitos on koostanut ohjeita työnantajille koronavirusepidemiaan varautumiseksi. Työterveyslaitoksen sivustolla kerrotaan, miten henkilöiden, jotka työssään voivat olla tekemisissä koronaviruksen COVID-19 tartuttaman henkilön kanssa, olisi hyvä toimia ja suojautua.

11. Yrityksen vakuutukset

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen mukaan vapaaehtoiset yritysvakuutukset suojaavat vain rajoitetusti koronavirusepidemian seurauksilta. Yleinen liiketoiminnan vaikeutuminen ja epidemian aiheuttama asiakaskato eivät vielä oikeuta korvaukseen saamiseen.  Koronavirusepidemian osalta yritys voi käytännössä saada keskeytysvakuutuskorvausta vain mahdollisesta laajasta henkilökeskeytysvakuutuksestaan.

Yritysten vakuutukset ovat räätälöityjä sopimuksia, joten niissä on paljon yhtiö, -vakuutus- ja sopimuskohtaisia eroja. Tarkemmin korvattavat tilanteet on määritelty vakuutusehdoissa eli nyt kannattaa tarkistaa ne.

Vakuutusyhtiöt: Linkkejä vakuutusyhtiöiden korona-sivustoille löydät täältä.

12. Yrityksen perustamisneuvonta

Suomen Uusyrityskeskukset ry:n julkaiseman Perustamisoppaan PDF-version etäneuvontaa helpottamaan voit ladata tästä Perustamisopas_2020

13. Yrityksen ilmoitukset

Patentti- ja rekisterihallitus www.prh.fi

PRH on ilmoittanut, että käyntiasiakaspalvelu suljetaan toistaiseksi, sähköiset palvelut toimivat normaalisti. Sähköiset asiointi- ja tietopalvelut löytyvät PRH:n sivustolta kohdasta Palvelut netissä. Asiakaspalvelun puhelinnumero on 029 509 5050 (avoinna ma-pe klo 9.00-16.15)

14. Suositukset kunnille

Suomen Yrittäjät ja Kuntaliitto ovat julkaisseet yhteiset suositukset kuntien ja yrittäjien yhteistyöhön koronakriisin ajaksi. Tavoitteena on yritysten toimintaedellytysten, alueiden työpaikkojen ja kuntien elinvoiman turvaaminen. Suositukset kannattaa huomioida myös omassa kunnassa ja välittää tarvittaessa päättäjille.

Suomen Yrittäjien ja Kuntaliiton yhteiset suositukset yrityksille ja kunnille koronakriisin aikana

15. Ajankohtaista yrityksille suunnatuista tukitoimista ja yrityksiä koskevista päätöksistä

Työ- ja elinkeinoministeriö

Valtioneuvosto

Aluehallintovirastot

Maa- ja metsätalousministeriö

Ruokavirasto, Korona-sivustoilla tietoa yrityksille:

Seuraa meitä myös www.facebook.com/isuyk/  ja pysyt ajan tasalla yrittäjän ajankohtaisista toimenpiteistä yritysten koronatukiasioiden muuttuvissa tilanteissa!