Päivitetty koronatiedote yrittäjille

Koronatiedote yrittäjille

Koronapandemia on aiheuttanut voimakkaita muutoksia asiakkaiden käyttäytymiseen ja tulee vaikuttamaan kaupankäyntiin sekä yritysten toimintaan.

Koronasta aiheutuva markkinahäiriö on ennakoimaton tilanne yrityksellesi ja toimintaympäristön muutos on niin raju, että siihen varautumiseen on hyvin harvoilla yrityksillä olemassa olevia taloudellisia resursseja.

Tilanteen haltuun ottamisen aika on nyt!

Yrittäjien on hyvä valmistautua tähän koronan aiheuttamaan tilanteeseen ainakin seuraavasti:

 1. Pidä pää kylmänä ja toimi päämäärätietoisesti tähdäten vähintään muutaman kuukauden päähän. Tilanne on sama kaikille toimialasi yrityksille.
 2. Selvitä mitä kuluja yrityksessäsi on supistettavissa. Tunnista oman yrityksesi kulu- ja tulorakenne. Käytä apuna omaa tilitoimistoasi.
 3. Selvitä, aiheuttaako nykyinen markkinatilanne mahdollisesti henkilöstön supistamisia. Jos kyllä, niin varaudu ennakkoon siihen, millä resursseilla yritys pystyy toimimaan. Lisätietoja seuraavasta linkistä: Lomauttaminen alle 20 henkilön yrityksissä ja Malli_lomautusilmoitus
 4. Ota yhteyttä oman pankkisi yhteyshenkilöösi ja selvitä/neuvottele tarvittaessa lainojen maksuerien siirroista, ja varmista näin yrityksesi käyttöpääoman riittävyys nyt ja lähikuukausien aikana.
 5. Selvitä myös koronan vaikutukset yrityksesi pääasiakkaisiin ja tavarantoimittajiin, sekä peilaa vaikutukset oman yrityksesi toimintaan. Ryhdy toimenpiteisiin ja viestitä asiakkaillesi mahdollisista muutoksista toimitus- aikoihin ja maksuehtoihin.
 6. Tiukka asenne henkilöstön pysymiseen terveenä ja vastuun kantamisesta lähimmäisistä.  Yrittäjän on pidettävä huolta myös itsestään ja läheisistään. Jos etätyön tarjoamat mahdollisuudet ovat yrityksessä nykyisellään vähän käytetyt, niin nyt on hyvä aika luoda toimivat pelisäännöt yhdessä henkilökunnan kanssa.
 7. Yhteiskunnan reagointi koronavirukselta suojautumiseen tulee jättämään myös pysyviä muutoksia asiakkaiden käyttäytymiseen, joihin kannattaa varautua ja myös hyödyntää yrityksen tulevaisuutta suunniteltaessa. Esimerkiksi digitaalisen liiketoiminnan rakentamista nykyisen liiketoiminnan yhteyteen kannattaa harkita juuri nyt.
 8. Ulkomaankaupan riskejä voidaan hallita viennin takauksilla (ennakkomaksutakaus, toimitustakaus, takuuajan takaus, tarjoustakaus). Takauksia tarjoavat Finnvera ( www.finnvera.fi), TrygGaranti  (tryggaranti.fi), Coface  (www.coface.com), Atradius (atradius.fi) ja EulerHermes (www.eulerherme)
 9. Valtiovalta kanavoi tukea yritysten ahdinkoon jakamalla Business Finlandin ja ELY-keskusten kautta kehittämisrahoitusta yritysten kehittämishankkeisiin. Tukitaso on 80%. Käytännössä kehittämishankkeita haetaan yli 6 henkeä työllistävissä yrityksissä Business Finlandin kautta ja 1-5 henkeä (yrittäjän lisäksi) työllistävissä ELY-keskukselta. Yksinyrittäjille tarkoitetun rahoituksen valmistelu on käynnissä ja siitä tiedotetaan myöhemmin.

Kts: www.ely-keskus.fi/web/ely/etela-savo-korona-tietoa-yrityksille

 • Yhteiskunnan kädenojennus yksinyrittäjälle on pääseminen työttömyyskorvauksen piiriin poikkeustilan ajaksi. Kts. TE-palveluiden tiedote Yksinyrittäjien pääsystä työttömyysturvan piiriin
 • Matkailutoimialalla Savonlinnan seudun matkailu Oy yhteistyössä Miksei Mikkelin kanssa seuraa vaikutuksia tulevaan kesäsesonkiin. Seuraa viestintää www.visitsavonlinna.fi/koronavirusinfo
 • Savonlinnan kaupungin elinkeinopalveluilta ja uusyrityskeskukselta voit varata ajan sähköiseen yritysneuvontaan. Koronatilanteesta johtuen neuvontaa annetaan pääsääntöisesti puhelimessa/sähköpostitse/netin kautta.

Terveysviranomaisten suositusten mukaisesti, työskentelemme neuvontapalvelussa seuraavia käytäntöjä noudattaen:

 • Siirrymme toistaiseksi käytäntöön, jossa keskustelut käydään ensisijaisesti etänä.
 • Soita meille me soitamme takaisin.
 • Neuvontatapaamiset järjestetään pääsääntöisesti Teams- / Skype-yhteydellä.
 • Voit laittaa kysymyksiä ja yhteydenottopyynnön sähköpostin kautta.
 • Lisäksi toivomme, että saapuessasi ulkomailta vältät toimistollamme käyntiä kahden viikon ajan.
 • Pyydämme välttämään toimistollamme asiointia myös sairaana ollessasi.
 • Emme myöskään kättele tavatessamme.

 

Ajankohtaista 

Huomaathan, että sivun alaosaan päivitetään uusia linkkejä sitä mukaa, kun saamme lisätietoja.

Valtiovallan toimenpiteet ja aikataulu koronatilanteessa. Tavoitteena se että mahdollisimman moni yrittäjä selviäisi koronaviruksen aiheuttamista vaikeuksista Lisätietoja: Korona-info-20-03-2020

Ota yhteyttä:

Savonlinnan kaupungin elinkeinopalvelut
www.elinkeinopalvelut.fi 

Juha Turtiainen
yrityspalvelupäällikkö
044 571 5853
juha.turtiainen@savonlinna.fi

Matti Skyttä
elinkeinoasiamies
044 417 4010
matti.skytta@savonlinna.fi

Itä-Savon Uusyrityskeskus
https://isuyk.fi/

Juhani Rouvinen
toimitusjohtaja
0400 704 624
juhani.rouvinen@savonlinna.fi

Katja Remes
yritysneuvoja
044 4174960
katja.remes@savonlinna.fi

Liiketoiminnan digitalisoinnin suunnittelu
https://digiportaat.fi/

Kati Kärki
Digiyritysneuvoja
044 5715857
kati.karki@savonlinna.fi

 

Alta löydät suorat linkit yrityksille suunnattuihin rahoitus yms. järjestelyapuun

Finnvera
On reagoinut tähän tilanteeseen ja tarjoaa omilla takaustyökaluillaan apua koronaviruksesta aiheutuviin käyttöpääomatarpeisiin. Lisätietoa oheisen linkin kautta.
https://www.finnvera.fi/kasvu/ajankohtaista-yrityksille/ajankohtaista-yrityksille

Osuuspankki
Osuuspankin yritysasiakkaiden toivotaan olevan heti yhteydessä maksusuunnitelmamuutoksille tai lisärahoitukselle.
Lisätietoja:  https://www.op.fi/fi/-/tarjoamme-taloudellista-helpotusta-pk-yritysasiakkaillemme?icmp=yl-atiili-1

Nordea-pankki
Nordea on reagoinut ja yritysasiakkaille on tarjolla apuja koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin.
https://www.nordea.com/fi/media/uutiset-ja-lehdistotiedotteet/press-releases/2020/03-13-14h45-nordea-tarjoaa-lyhennysvapaita-asuntolaina-asiakkaille-seka-pienille-ja-keskisuurille-yritysasiakkaille-koronaviruksen-takia.html

Business Finland

Business Finland on avannut kaksi rahoituspalvelua koronavirustilanteen vuoksi. Ne on tarkoitettu Suomessa toimiville pk-yrityksille, jotka työllistävät 6-250 henkeä, ja midcap-yrityksille, joissa voi olla yli 250 henkeä töissä mutta joiden liikevaihto on alle 300 miljoonaa euroa vuodessa.*

Rahoituspalvelut on suunnattu seuraaville aloille: matkailu, matkailun oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden tuotantoketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa. Rahoituksella yritys voi selvittää, suunnitella ja toteuttaa itselleen uusia kehitystoimenpiteitä, joilla se pyrkii ehkäisemään ja korjaamaan koronavirusepidemian aiheuttamia markkina- ja tuotantoketjuhäiriöitä.

https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus/hairiotilannerahoitus/

Business Finland oli 25.3.2020 mennessä saanut yrityksiltä yli 9000 rahoitushakemusta.

Yritysten TKI hankkeissa Business Finland tukee ja joustaa koronaepidemiasta johtuvista maksuliikenteen ja projektien toteuttamiseen liittyvissä häiriötilanteissa.
Lisätietoa: https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/koronavirus/

Ely

Avustus voidaan myöntää yritysmuodosta riippumatta yrityksille:

 • jotka työllistävät vähintään yhden ja enintään viisi työsuhteessa olevaa työntekijää, jotka eivät ole yrittäjäasemassa toimivia henkilöitä ja joiden työaika on keskimäärin vähintään 30 tuntia viikossa.
 • joille koronavirus on aiheuttanut tilapäisiä markkina- ja tuotantohäiriöitä
 • jotka pyrkivät uudistumaan ja vahvistamaan osaamistaan
 • kaikkien muiden toimialojen yrityksille, paitsi maa-, metsä- ja kalatalouden sekä maataloustuotteiden jalostuksen alan yrityksille
 • Lisäksi avustus on tarkoitettu myös niille yksityisille elinkeinoharjoittajille (toiminimet), joiden kokoaikaisten työntekijöiden määrä on enemmän kuin viisi työntekijää.

Haku avautuu 31.3.2020 ELY-keskusten verkkosivuilla.

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/poikkeusrahoitus;jsessionid=E2B512B8C3481841EFA46371383F6223?p_p_id=122_INSTANCE_aluevalinta&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_r_p_564233524_resetCur=true&p_r_p_564233524_categoryId=14398

Suomen yrittäjien koronatiedote:
https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle?fbclid=IwAR1FXwzvXAhojFuD4sYPqJ7uvlL9-wVW3JccP_Ltd3mErh051VX2Tt80o1M

Verohallinto
Verohallinto on ilmoittanut tukevansa yrityksiä koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa. Verohallinto myöntää maksuaikaa ja ennakoiden muutoksia sekä veroilmoitukselle voi hakea jatkoaikaa. Maksuvaikeuksissa oleville yrityksille verohallinto tekee maksujärjestelyjä. https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/uutiset/uutiset/2020/verohallinto-tukee-yrityksi%C3%A4-koronatilanteessa/

Työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriön toimenpiteet ihmisten toimeentulon ja yritysten maksuvalmiuden turvaamiseksi löytyy täältä: työmarkkinat-esitys.

Yksinyrittäjä ja freelancer voi jo nyt ilmoittautua työnhakijaksi hakeakseen työttömyysturvaa koronavirusepidemiasta johtuen. Yksinyrittäjän ja freelancerin oma ilmoitus koronavirusepidemiaperusteesta riittää. Tämä vähentää selvitystyön ja harkinnan tarvetta työ- ja elinkeinotoimistoissa ja nopeuttaa koko prosessia. TE-toimisto antaa työttömyysturvaan liittyvät lausunnot, kun muutos työttömyysturvalaissa on voimassa ja toimeenpano-ohjeet asiassa saatu.

https://isuyk.fi/te-toimiston-tiedote-yksinyrittajille-ja-freelancereille/