Koronatiedote yrittäjille

Koronatiedote yrittäjille

Koronatiedote yrittäjille

Koronapandemia on aiheuttanut /aiheuttamassa voimakkaita muutoksia asiakkaiden käyttäytymiseen ja tulee vaikuttamaan kaupankäyntiin sekä yritysten toimintaan.

Suomen keskuspankki on ilmoittanut tukevansa pandemian seurauksena yrityksiä 500M €:lla.  Koko Suomen mittapuuta ajatellen, tämä summa on suhteellisen pieni tuleviin tarpeisiin nähden.

Toimenpiteitä yrittäjille

Koronasta aiheutuva markkinahäiriö on ennakoimaton tilanne yrityksellesi ja toimintaympäristön muutos on niin raju, että siihen varautumiseen on hyvin harvoilla yrityksillä olemassa olevia taloudellisia resursseja.

Tilanteen haltuun ottamisen aika on nyt:

Yrittäjien on hyvä valmistautua tähän Koronan aiheuttamaan tilanteeseen ainakin seuraavasti:

  1. Selvitä mitä kuluja yrityksessäsi on supistettavissa. Tunnista oman yrityksesi kulu- ja tulorakenne. Käytä apuna omaa tilitoimistoasi.
  2. Selvitä, aiheuttaako nykyinen markkinatilanne mahdollisesti henkilöstön supistamisia. Jos kyllä, niin varaudu ennakkoon siihen, millä resursseilla yritys pystyy toimimaan. Tarvittaessa vaihtoehtona YT/lomautukset.
  3. Ota yhteyttä oman pankkisi yhteyshenkilöösi ja selvitä/neuvottele tarvittaessa lainojen maksuerien siirroista, ja varmista näin yrityksesi käyttöpääoman riittävyys nyt ja lähikuukausien aikana.
  4. Selvitä myös koronan vaikutukset yrityksesi pääasiakkaisiin ja tavarantoimittajiin, sekä peilaa vaikutukset oman yrityksesi toimintaan. Ryhdy toimenpiteisiin ja viestitä asiakkaillesi mahdollisista muutoksista toimitus- aikoihin ja maksuehtoihin.
  5. Tiukka asenne henkilöstön pysymiseen terveenä ja vastuun kantamisesta lähimmäisistä.  Yrittäjän on pidettävä huolta myös itsestään ja läheisistään. Jos etätyön tarjoamat mahdollisuudet ovat yrityksessä nykyisellään vähän käytetyt, niin nyt on hyvä aika luoda toimivat pelisäännöt yhdessä henkilökunnan kanssa.
  6. Yhteiskunnan reagointi koronavirukselta suojautumiseen tulee jättämään myös pysyviä muutoksia asiakkaiden käyttäytymiseen, joihin kannattaa varautua ja myös hyödyntää yrityksen tulevaisuutta suunniteltaessa.
  7. Savonlinnan kaupungin yrityspalveluilta ja Uusyrityskeskukselta voit varata ajan sähköiseen yritysneuvontaan. Koronatilanteesta johtuen neuvontaa annetaan pääsääntöisesti puhelimessa / sähköpostitse/netin kautta. https://isuyk.fi/asiakastiedote/     

 

Lisätietoa: 

Juhani Rouvinen, Itä-Savon Uusyrityskeskus, juhani.rouvinen@savonlinna.fi

Juha Turtiainen, Savonlinnan Elinkeinopalvelut, juha.turtiainen@savonlinna.fi

 

Alta löydät suorat linkit yrityksille suunnattuihin rahoitus yms. järjestelyapuun:

Finnvera

On reagoinut tähän tilanteeseen ja tarjoaa omilla takaustyökaluillaan apua koronaviruksesta aiheutuviin käyttöpääomatarpeisiin. Lisätietoa oheisen linkin kautta.

https://www.finnvera.fi/kasvu/ajankohtaista-yrityksille/ajankohtaista-yrityksille

Nordea-pankki

Nordea on reagoinut ja yritysasiakkaille on tarjolla apuja koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin.

https://www.nordea.com/fi/media/uutiset-ja-lehdistotiedotteet/press-releases/2020/03-13-14h45-nordea-tarjoaa-lyhennysvapaita-asuntolaina-asiakkaille-seka-pienille-ja-keskisuurille-yritysasiakkaille-koronaviruksen-takia.html

Osuuspankki

Osuuspankin yritysasiakkaiden toivotaan olevan heti yhteydessä maksusuunnitelmamuutoksille tai lisärahoitukselle. Seuraa OP:n tiedotteita: www.op.fi

Business Finland

Yritysten TKI hankkeissa Business Finland tukee ja joustaa koronaepidemiasta johtuvista maksuliikenteen ja projektien toteuttamiseen liittyvissä häiriötilanteissa.

Lisätietoa: https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/koronavirus/

https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/tiedotteet/2020/business-finlandilta-uusi-rahoitus-yrityksille-koronaviruksen-aiheuttamien-vaikeuksien-ratkaisemiseksi/

Suomen yrittäjien koronatiedote:

https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle?fbclid=IwAR1FXwzvXAhojFuD4sYPqJ7uvlL9-wVW3JccP_Ltd3mErh051VX2Tt80o1M

Verohallinto:

Verohallinto on ilmoittanut tukevansa yrityksiä koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa. Verohallinto myöntää maksuaikaa ja ennakoiden muutoksia sekä veroilmoitukselle voi hakea jatkoaikaa. Maksuvaikeuksissa oleville yrityksille verohallinto tekee maksujärjestelyjä.

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/uutiset/uutiset/2020/verohallinto-tukee-yrityksi%C3%A4-koronatilanteessa/?fbclid=IwAR0qDaXEr5IMMi6ry5YamMeldevWUKRUxlAMrL5740-D4kNagTxYCDRGRGk

Lomauttamiseen liittyvää infoa: https://isuyk.fi/lomauttaminen-alle-20-henkilon-yrityksissa/

Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu
Yritys-Suomi Talousapu neuvontapalvelu auttaa ja neuvoo talous- ja maksuvaikeuksissa olevia yrittäjiä. Neuvojat ovat yrityksen talouden- ja terveyttämisen asiantuntijoita. Talousapu-neuvoo ja auttaa talous- ja maksuvaikeuksissa olevia yrittäjiä normaalin puhelun hinnalla. Talousapu-neuvonta palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 9-16 numerossa +358 29 502 4880.