”Keskellä metsääkin voi menestyä” Ravintola Hiekkalahden yrittäjät uskovat työntekoon

”Keskellä metsääkin voi menestyä” Ravintola Hiekkalahden yrittäjät uskovat työntekoon

Kokemusta, intohimoa ja tervettä maalaisjärkeä. Nämä laatusanat sopivat hienosti kuvaamaan reilun vuoden Kulennoisissa Ravintola Hiekkalahtea pyörittäneitä Päivi Pirttisaloa ja Katerina Pavlikovaa. Mutta mikä sai Pirttisalon ja Pavlikovan uskaltautumaan ostamaan kirjaimellisesti keskellä metsää sijaitsevan yritystoiminnan?

– Työskentelin edellisen omistajan palveluksessa 13 vuotta, kunnes hän ilmoitti jäävänsä eläkkeelle ja tarjosi paikkaa minulle sekä keikkatöitä Hiekkalahdessa tekevälle Katerinalle. Minulla on jo sen verran ikää, että työn löytyminen olisi ollut haastavaa, joten päätin työllistää itse itseni ryhtymällä yrittäjäksi, Pirttisalo sanoo.

Myös Pavlikova haaveili työstä, jossa tekemistä riittäisi ympäri vuoden. Kymmenen vuotta sitten Suomeen Tšekistä muuttanut nainen on työskennellyt aikaisemmin lähinnä ravintola-alalla, jossa työ on hyvin kausiluonteista.

– Olen nuori ja haluan tehdä työtä koko ajan, en pelkästään kesäisin. Kotona ehdin istua sitten eläkkeellä.

Tuumailtuaan asiaa tovin, Pirttisalo ja Pavlikova päättivät ottaa haasteen vastaan. Molemmat tiesivät yrittäjyyden riskit, mutta toisaalta valmiin ja tutun yrityksen ostaminen ei tuntunut uhkarohkealta.

– Meillä ei esimerkiksi mennyt aikaa eikä rahaa erilaisten lupien hankkimiseen. Samoin minä tiesin tarkalleen, mihin olin ryhtymässä, koska olin ollut pitkään töissä yrityksessä, Pirttisalo toteaa.

Ravintolakiinteistön omistaa matkailuyritys Holiday Club. Ravintolan lisäksi matkailuyritys omistaa 29 lomamökkiä. Pirttisalon ja Pavlikovan yritys vastaa ravintolatoiminnan ohella kiinteistöön kuuluvien lomamökkien sekä alueen huollosta Pirttisalo sanoo, että Holiday Clubin alihankkijana toimiminen tuo toimintaan varmuutta ja takaa säännöllisen kuukausittaisen tulon. Pavlikova muistuttaa, että myös yrittäjäkumppani on iso voimavara. – Alue on iso ja töitä on paljon. On hyvä, että voimme jakaa vastuita. Minä teen lähinnä huoltoja sekä keittiötöitä. Paperitöistä suurin osa lankeaa Päiville, koska oma kielitaitoni on puutteellinen.

Pavlikova ja Pirttisalo korostavat olevansa yrittäjinä tasavertaisia. Kaikista asioista keskustellaan, eikä mitään tehdä ilman, että toinen on siitä tietoinen. Molemmat sanovat, että ihmisinä heitä yhdistää halu tehdä töitä sekä joustavuus.

– Yrittäjän on oltava valmis lähtemään töihin vaikka vapaapäivänä. Toisaalta, kun on kaksi yrittäjää, onnistuu vapaapäivienkin järjesteleminen paremmin, Pavlikova pohtii.

Yrittäjä tarvitsee tukea

Ravintola Hiekkalahti on toiminut Kulennoisissa jo 1990-luvulta lähtien. Paikasta on muodostunut kyläläisille tärkeä. Pirttisalo toteaakin, että ilman paikallisten tukea yrittäjyys olisi ehkä jäänyt toteutumatta.

– Kun meiltä loppuvat voimat ja taidot, löytyy kylältä aina joku, joka auttaa.

Yrittäjyyttä suunnitteleville kaksikko antaa neuvon käyttää ammattilaisten palveluja. He muistuttavat, että varsinkin kauppakirjan teettäminen asiantuntijalla on tärkeää. Tukea Pirttisalo ja Pavlikova saivat myös Uusyrityskeskukselta, jossa yritykselle laadittiin muun muassa budjetti ja ennuste. Samoin myönteinen starttirahapäätös helpotti alussa yrittäjien arkea.

–  Starttiraha mahdollisti pienemmän palkan nostamisen yrityksestä, jolloin pystyimme käyttämään yrityksen varoja välttämättömiin hankintoihin, eikä meidän tarvinnut käyttää niihin lainarahoja.

Ravintola Hiekkalahden yrittäjät iloitsevatkin hienosti käyntiin lähteneestä yritystoiminnasta. Ravintola palvelee asiakkaita ympäri vuoden ja lisäksi kiinteistöstä löytyy kaunis kokous- ja juhlatila. Palveluja täydentävät catering-palvelut. Yrityksen vahvuuksista kysyttäessä Pirttisalo nostaa esille hyvän palvelun ja ruuan. Pavlikova lisää, että heille myös syrjäinen sijainti on oikeastaan kilpailuvaltti.

– Alue sopii erityisesti perheille, sillä se on turvallinen. Täällä on tarjolla luonnonrauhaa, jota yhä useampi lomailija nykyisin lomaltaan kaipaakin.

Jatkossa Pirttisalo ja Pavlikova panostavat palveluissaan muun muassa kyläläisille suunnattuihin tapahtumiin. He kiittävätkin kulennoislaisia, jotka ovat osallistuneet sankoin joukoin jo järjestettyihin tilaisuuksiin.

– Kokemuksen kannustamana tulossa on ainakin uudenvuoden ilotulitus. Kylässä on selvästi kiinnostusta osallistua tapahtumiin, ja moni on todennutkin valitsevansa oman kylän paikan kaupunkiin menemisen sijaan.

Exit Business – Yritykset myyntikuntoon –hankkeelle tämän materiaalin on tuottanut Erja Eliala. Exit Business – Yrityksen myyntikuntoon –hankkeelle on myönnetty rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) max. 60 %. ja kuntarahaa 40 % tukikelpoisista nettokustannuksista.

Hanke toteutettu ajalla 1.3.2017 – 28.2.2019. Lisätietoja hankkeesta https://isuyk.fi/palvelut/exit-business-hanke/