Mahdollistamme yrittäjyyden yhteistyössä ja tuemme yrittäjäksi aikovan polkua.

Paulan innostus yrittäjyyteen syttyi ammattiopisto Samiedussa Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelman kautta. Häntä siivitti eteenpäin oma motivaatio ja tekemällä oppiminen sekä Itä-Savon Uusyrityskeskus.

Samiedun yrittäjyyskasvatuksen projektikoordinaattorin Tuire Pervilän mukaan yhä useampi opiskelija on kiinnostunut yrittäjyydestä. Pervilän mielestä tähän on syynsä, sillä yrittäjyyden kautta avautuu mahdollisuus näyttää osaamistaan sekä tehdä juuri niitä itselle merkityksellisiä asioita, joissa on huippuhyvä. Yrittäjyyden kautta voi työllistyä kotiseudulle, olla itsenäinen ja paikallinen mutta myös yhtä lailla kansainvälinen.

Ammattiopisto Samiedu on vahvasti mukana yrittäjyyskasvatuksen toteuttamisessa. Pervilän mukaan yrittäjyys ja yrittäjyyden oppiminen ovat luonteva osa ammatillista koulutusta sekä ammatin oppimista.  Opiskelijoiden käytössä on Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi Yrittäjänä –ohjelma, joka tarjoaa opiskelijalle käytännönläheisen työkalun yrittäjyyden kokeilemiseen turvallisessa ja ohjatussa oppimisympäristössä sekä oman opettajan tuen.

Pervilä jatkaa, että Samiedun tärkein työn kohde on opiskelija, jonka opiskelussa on kyse hänen tulevaisuudestaan. Haluamme saatella yrittäjyysinnostuksen saaneen opiskelijan Itä-Savon Uusyrityskeskuksen yritysneuvojien luo. Tällä yhteistyöllä ja osaamisella olemme saaneet rakennettua polun, jolla varmistetaan yrittäjyyden syntyminen – unelman todeksi tekeminen.

Paulan yrittäjyystarina:

Nimeni on Paula Riihijärvi, olen syntynyt 1998 ja kotoisin itärajalta Parikkalasta. Kävin Parikkalan lukion ja valmistuin sieltä vuonna 2017, tavoitteenani lähteä sen jälkeen opiskelemaan Helsingin Kuvataideakatemiaan. Halusin kuvataiteen opettajaksi, mutten päässyt kouluun sisään. Halu päästä yliopistoon hiipui vähitellen, ja pian olinkin aika hukassa: ”Mitä minä oikeasti haluan tehdä isona?”

Vastausta itselleni esittämään kysymykseen ei löytynyt heti, vaan tein satunnaisia työpätkiä kaupan kassalla. Hain yhteishauissa paniikissa ja pakon edestä erilaisille aloille, muttei yksikään niistä kiinnostanut tarpeeksi, jotta olisin edes yrittänyt lukea pääsykokeisiin.
Mietin, kuinka voisin käyttää taiteellista osaamistani ja käsillä tekemisen taitoa työelämässä, ja vuoden 2018 lopussa sainkin pienen ahaa-elämyksen. Aloin tekemään selvitystyötä pintakäsittelyalan opinnoista.
Lyhyen harkinnan jälkeen päätin hakea jatkuvassa haussa ja otin yhteyttä Ammattiopisto Samieduun. ”Mie halluun tulla teille opiskelemaan pintakäsittelyalaa”.    

Yksinkertaisen ja nopean hakuprosessin tuloksena aloitin opinnot Samiedussa helmikuussa 2019 Pasi Vilpposen opetuksessa. Maalausala tuntui alusta lähtien niin sanotusti omalta jutulta, ja tiesin siltä istumalta, että haluan valmistua alalle.
Ajatus yrittäjyydestä oli tuolloin vieras, enkä koskaan ollut sitä edes harkinnut millään tasolla. Mielenkiinto kuitenkin syttyi syksyllä 2019, luokkakaverin mainitessa omasta NY-yrityksestään ja jostain tulevasta yrittäjyystapahtumasta. Aloittelin samoihin aikoihin ammatillisissa opinoissa valinnaisia tutkinnon osia, koriste- ja erikoismaalausta, ja olin niissä lahjakas. Sain vision: entä jos kokeilisin riskittömästi yrittäjyyttä tekemällä sitä, missä olin oikeasti hyvä?
Tutustuin Vuosi Yrittäjänä- hankkeeseen ja NY-yrittäjyyteen Samiedun projektikoordinaattori Tuire Pervilän opastuksella. Ideat ruokkivat toisiaan, ja pian olinkin jo perustanut oman NY-yrityksen, Koristemaalaus Riihijärvi NY:n. NY-yritystä harjoittamalla suoritin samalla valinnaista tutkinnon osaa Yrittäjänä toimiminen ja näin myös opintoni etenivät.
NY-yritys oli kuin oikea yritys: tehtiin liiketoimintasuunnitelma, pidettiin perustamiskokous, budjetoitiin, hinnoiteltiin oma työ ja markkinoitiin. Sain tehdä useita asiakastöitä, ja opin matkan varrella sen kaikkein tärkeimmän, ehkä hieman kantapään kautta, oman työn hinnan. Opin arvostamaan omaa kädenjälkeäni ja aikaani aivan uudella tavalla.
NY-yritys oli ensin semmoinen leikkimielinen kokeilu, mutta opintojeni edetessä ajatus oikeasta yrittäjyydestä ja oman toiminimen perustamisesta vahvistui. Minun tuli ajatella myös työllistymistäni valmistumisen jälkeen, joka niillä näkymin tulisi sijoittumaan syksyyn. Maalareillehan harvemmin on töitä tarjolla loppuvuodesta, enkä osaisi millään olla vaan kotona tekemättä mitään.

Työllistin itseni vielä kesällä 2020 tekemällä töitä NY-yrittäjänä, mutta uhkaavasti lähestyvä valmistuminen ammattiin painosti tekemään päätöksiä. Olisiko minusta oikeaksi yrittäjäksi? Voisiko yritystoiminta olla kannattavaa näin pienellä paikkakunnalla? Entä ne kaikki byrokraattiset asiat, mistä en ymmärtänyt?
Sain opinnot pakettiin ja valmistuin rakennusmaalariksi syyskuussa 2020. Tässä vaiheessa tiesin, että yrittäminen on kokeilemisen arvoinen polku. Tiesin myös sen, etten pärjää yksin yritystä valmistelevien asioiden hoitamisessa, joten otin yhteyttä Itä-Savon Uusyrityskeskukseen. Itä- Savon Uusyrityskeskuksen Piia Soikkeli auttoi minua hiomaan liiketoimintasuunnitelmaa ja tekemään kaikki tarvittavat laskelmat liittyen rahoitukseen ja kannattavuuteen. Ilman Piian apua miettisin niitä laskelmia vieläkin!

Yrityksen perustaminen on tällä hetkellä rahoitusta ja starttirahahakemusta vaille valmis. Vastoin odotuksiani, työllistyin kuitenkin valmistumisen jälkeen hetkeksi, nimittäin pintakäsittelyalan taitovalmentajaksi Samiedulla. Tämän vuoksi yritysasiat ovat juuri nyt pienellä tauolla, mutta visioita syntyy jatkuvasti lisää. Saan paljon tukea ja ideoita myös entiseltä opettajaltani ja nykyiseltä työkollegaltani Pasilta.

Välillä asiat tuntuvat hankalilta ja etenkin tämänhetkinen pandemia tuo ahdinkoa ja epävakautta monelle, mutta minä haluan olla rohkea ja alkaa yrittäjäksi. Haluan toteuttaa ja haastaa itseäni, sekä kannustaa muita tavoittelemaan samaa.  Eikä kenenkään tarvitse näissä hommissa pärjätä yksin, sillä tukea on aina saatavilla!

Ammattiopisto Samiedu tekee yhteistyötä Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa. Pohjois-karjalan Joensuun aluepäällikkö Sanna Räty on Savonlinnaa lähellä oleva innoittaja ja kannustaa tekemään työtä, joka on itselle merkityksellistä. Sannan mukaan yrittäjyys lähtee liikkeelle monesti hyvästä ideasta, jota haluaa viedä eteenpäin. Tämä on erinomainen lähtökohta tulla mukaan Vuosi Yrittäjänä ohjelmaan, jossa Paulakin on ollut mukana tekemässä oman NY-yrityksensä. NY on lyhennys Nuori Yrittäjyys ry:stä, joka on valtakunnallinen yrittäjyyskasvatusjärjestö. Nuori Yrittäjyys ry:llä on ohjelmia, joihin opiskelijat pääsevät mukaan eri oppilaitoksissa. Yksi näistä ohjelmista on Vuosi Yrittäjänä-ohjelma. Ohjelmassa pääsee kokeilemaan ja harjoittelemaan yrittäjyyttä ihan oikeasti tekemällä oppien. Tukena on opettaja Samiedusta, joten harjoittelu on myös turvallista ja ennen kaikkea hyvässä porukassa mukavaa. Monet NY-yrittäjät tekevät toimintaa tiimissä, jolloin voidaan yhdessä kokeilla vahvuuksien mukaista juttua, yhdessä pohtien ja oppien. Kannattaa tulla mukaan ja saada hyvää oppia työelämä-, talous- ja yrittäjyystaidoista, kulkipa polku joko itsenäiseksi yrittäjäksi tai monipuoliseksi palkkatoimijaksi.

 Mahdollistamme yhteistyössä yrittäjyyttä ja tuemme yrittäjäksi aikovan polkua: