KOHTEESSA. on omistajansa näköinen – Yrittäjyys syntyy intohimosta ja uskalluksesta

Yrittäjä Jenni Koponen avaa Kellarpellossa sijaitsevan kotinsa oven kasvoillaan leveä hymy, vaikka takana on tavallista kiireisempi työrupeama. Helmikuussa KOHTEESSA.  -nimisen yrityksen perustanut nuori nainen osallistui Syystulet-tapahtumaan ja sanoo olevansa suorastaan liikuttunut saamistaan palautteista.

– Välillä piti hieman salaa pyyhkäistä ilonkyyneleitä, kun kuulin ihmisten ihastelevan tuotteitani.

KOHTEESSA. myy erilaisia printtituotteita esimerkiksi vihkoja, kortteja, kalentereita ja lahjapapereita. Tuotteet valmistetaan kierrätysmateriaaleista. Koponen piirtää ja maalaa itse käsin tuotteidensa kuvat ja viimeistelee ne tietokoneella. Kuviin inspiraatio tulee kasveista, joita hän kertoo rakastavansa. Tekstit puolestaan syntyvät omista elämänkokemuksista. Tyyliään hän kuvaa simppeliksi ja maanläheiseksi.

– En tykkää turhasta piperryksestä, vaan enemmänkin tyylini on sellainen rento ja huoleton.

Mutta mistä aiemmin vaatekaupoissa työskennellyt nainen sai ajatuksen ryhtyä yrittäjäksi printtialalle? Koponen sanoo, ettei olisi itsekään uskonut vielä reilu vuosi sitten, että suunnittelee ja piirtää työkseen. Viehtymys kaikkeen kauniiseen oli kuitenkin saanut hänet jo opiskelemaan muutama vuosi sitten sisustussuunnittelijaksi. Samalla päässä alkoi itää ajatus mahdollisesta yrittäjyydestä. Jälkeenpäin ajateltuna Koponen toteaa oikeastaan vain odottaneensa sitä oikeaa hetkeä mennä unelmiaan kohti.

– Hetki koitti vuosi sitten syksyllä. Seisoin eteisessä, kun mies tuli töistä ja ilmoitin hänelle, että ryhdyn yrittäjäksi.

Koponen kiittelee miestään, joka tuki puolisonsa päätöstä täysillä, vaikka tämän yritysideakaan ei ollut vielä täysin kristallin kirkas. Tuore yrittäjä naurahtaakin liikeidean muuttuneen jo heti alkumetreillä.

– Talvella aloitin piirtämisen, vaikka en ollut koskaan aikaisemmin sitä harrastanut. Huomasin, että piirtäminen tuntuu todella hyvälle ja että tämä on minun juttuni.

Kevät kului piirtämisen ohella opetellessa erilaisia graafisen puolen piirto-ohjelmia ja miettiessä markkinointia. Yrityksen verkkosivut ja -kauppa aukesivat toukokuussa. Uuden ajan yrittäjä hyödyntää toiminnassaan myös Instagramia ja Facebookia.

– Instagramissa aloitin jo opiskellessani sisustusta. Käyttäjäprofiili @kohteessa oli ikää kuin pohjan luomista yritykselle. Edelleen Instagramissa keskityn enemmän sisustuspuoleen, kun taas yrityksen Facebook-sivuilla on yritykseen liittyviä juttuja.

Koponen myöntää, että perusluonteeltaan ujona hänelle on ollut iso kynnys lähteä kauppaamaan omaa osaamistaan. Hän kertoo kuitenkin päässeensä yli turhasta nöyristelystä.

– Pitää muistaa, ettei ole oikeaa tai väärää tapaa tehdä asioita. Usko ja intohimo omaan tekemiseen vie jo pitkälle. Ja koskaan et voi miellyttää kaikkia. Olen myös kova puhumaan ja ottamaan kontaktia ihmisiin.

Neuvoja sekä tukea yrittäjyyteensä Koponen sanoo saaneensa Itä-Savon Uusyrityskeskuksen yritysneuvoja Katja Remekseltä.

– Konkreettisen avun lisäksi olen saanut häneltä henkistä tukea. Muistan, kun Katja kysyi, mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua, jos ryhdyn yrittäjäksi. Se ei ollut kovin pahaa, joten tässä ollaan.

Muutoinkin Koponen korostaa panostavansa yhteistyöhön paikallisten toimijoiden kanssa. Hän sanoo, että Savonlinnasta löytyy paljon päteviä tekijöitä ja ammattitaitoa.

– Tällä hetkellä käytän vain ja ainoastaan paikallisten osaajien palveluja.

Vaikka KOHTEESSA. on uusi yritys, on sen omistajalla jo suunnitelmia tulevaisuudelle. Muun muassa tuoterepertuaari tulee laajenemaan ja liiketilatkin ovat etsinnässä, sillä koti alkaa käydä ahtaaksi yritystoiminnalle.

– Lisäksi haaveeni on, että tästä tulee perheyritys. Mies on jo ilmoittanut halukkuutensa yrityksen varastopojuksi.

 

Teksti ja kuva: Erja Eliala