Kevytyrittäjyys – 10 syytä, miksi se voisi sopia sinulle

Harkitsetko yrittäjyyden aloittamista? Nykyisin on olemassa useita yritysmuotoja, joista yrittäjähenkinen voi valita itselleen sopivimman. Eräs hyvä vaihtoehto yksinyrittäjälle on kevytyrittäjyys; se on helppo ja joustava työmuoto, joka sopii oikeastaan kenelle tahansa sellaiselle, jota itsensä työllistäminen innostaa.

Kevytyrittäjyystoiminta aloitetaan liittymällä laskutuspalveluun, joka hoitaa tietyt paperityöt ja byrokratian kevytyrittäjän puolesta. Kevytyrittäjänä voi tehdä hyvin monenlaisia töitä, joskin joitakin rajoituksia on.

Kumpi sitten on yksinyrittäjälle parempi vaihtoehto, toiminimiyrittäjyys vai kevytyrittäjyys? Tähän ei ole suoraa vastausta, sillä asiaan vaikuttavat omat prioriteetit ja elämäntilanne. Molempiin vaihtoehtoihin kannattaa tutustua ja miettiä, kumpi kuulostaa itselle sopivammalta. Apua yritysmuodon valintaan saa myös monilta laskutuspalveluilta, kuten UKKO.filtä, joka tarjoaa palveluja sekä kevyt- että toiminimiyrittäjille.

Alle on koottu 10 pointtia, joiden perusteella voit miettiä, sopisiko kevytyrittäjyys parhaiten sinulle!

1. Kevytyrittäjyys on riskitön tapa testata liikeideaa ja yrittäjätaitoja 

Oletko epävarma osaamisestasi ja liikeideasi toimivuudesta? Nämä asiat pohdituttavat varmasti kaikkia aloittelevia yrittäjiä. Kevytyrittäjyys kuitenkin tarjoaa matalan kynnyksen yritystoiminnan kokeiluun, eikä se vaadi suuria sitoutumisia.

Toiminnan voi aloittaa heti innostuksen iskiessä, eikä siihen vaadita pääomaa tai muita rahoituksia; rekisteröityminen laskutuspalveluun riittää, ja työn laskuttamisen voi aloittaa saman tien. Useat palvelut veloittavat kevytyrittäjää palvelumaksulla vasta palkanmaksun yhteydessä. Toiminta on myös helppo lopettaa heti halutessaan, tai sen voi jättää tauolle.

Kevytyrittäjänä pääset testaamaan yleisön kiinnostusta ja saat palautetta työstäsi. Samalla voit kerätä asiakaskuntaa ja verkostoja, ja opit tärkeitä yrittäjätaitoja, kuten työn hinnoittelua ja markkinointia. Jos yritystoimintasi kukoistaa, voit edetä perustamaan yrityksen – tosin mikään ei myöskään estä sinua jäämästä kevytyrittäjäksi.

2. Haluat itsesi näköisen työn 

Oletko etsinyt työpaikkaa, mutta sopivaa ei tule vastaan sitten millään? Kevytyrittäjänä voit luoda itsellesi työn, joka vastaa taitojasi ja mielenkiinnon kohteitasi. Näin ovat tehneet myös monet nuoret, jotka eivät löytäneet itselleen sopivaa kesätyötä avoinna olevista paikoista; kevytyrittäjinä he ovat tarjonneet esimerkiksi puutarhanhoitoa, maalauskeikkoja tai lemmikkien hoitoa.

3. Ei y-tunnusta 

Myös y-tunnuksellinen kevytyrittäjyys on nykyisin vaihtoehtona, mutta välttämätöntä tunnuksen ottaminen ei ole. Tämä tekee toiminnan aloittamisesta helpompaa ja vapauttaa kevytyrittäjän monista yrittäjän vastuista – kuten kirjanpidosta, yrittäjän veroilmoituksesta ja alv-ilmoituksista. Kevytyrittäjän laskutuspalvelu huolehtii niistä hänen puolestaan.

4. Vähemmän paperitöitä 

Kevytyrittäjyys on loistava vaihtoehto heille, jotka eivät välitä käyttää aikaansa paperitöihin. Laskutuspalvelu hoitaa kevytyrittäjän puolesta paitsi edellisessä kohdassa mainitut vastuut, myös palkanlaskennan ja vakuutukset. Kevytyrittäjän vastuulle jäävät paperityöt, jotka liittyvät hänen työskentelyynsä; näitä ovat muun muassa sopimusten laatiminen, laskujen tekeminen ja kulujen kirjaaminen ylös.

5. Joustavaa työskentelyä 

Kevytyrittäjyyden paras puoli on mahdollisuus työskennellä joustavasti; toiminta voi olla niin kokopäiväistä kuin sivutoimista tai vain satunnaistakin. Esimerkiksi tiettyyn vuodenaikaan sidotulle yritystoiminnalle tai keikkatyölle kevytyrittäjyys on erinomainen vaihtoehto. Toiminta sopii hyvin erilaisiin elämänvaiheisiin, sillä sitä voivat harjoittaa niin lisätuloja kaipaavat opiskelijat, päivätyössä käyvät kuin eläkepäivistään nautiskelevatkin.

6. Päätät itse työtehtävistäsi, asiakkaistasi ja aikataulustasi 

Kevytyrittäjät voivat ottaa projekteja vastaan melko vapaasti ja päättää, milloin he työskentelevät – toki asiakkaiden tarpeita noudattaen. Asiakkaiden suhteen kevytyrittäjillä on niin ikään paljon valinnanvapautta. He voivat keskittyä työskentelemään nimenomaan sellaisten asiakkaiden kanssa, joiden tarpeet ja arvot vastaavat heidän tavoitteitaan. Toimitilan tarve riippuu työn laadusta; jotkut kevytyrittäjät tarvitsevat erillisen työtilan, toiset voivat hyvin tehdä työt kotitoimistolla tai asiakkaan luona.

7. Intohimosta ammatiksi 

Kukapa ei haluaisi työnsä olevan sellaista, että siitä todella nauttii? Kevytyrittäjyys tarjoaa keinon muuttaa oma harrastus tai muu intohimo ammatiksi. Jos olet esimerkiksi hyvä tietokoneiden kanssa, näppärä kameran käyttäjä tai ohjaisit mielelläsi jotain liikuntalajia, voisit hyvin ansaita rahaa näiden kautta.

8. Yrityksen pyörittäminen kyllästyttää 

Toimitko jo parhaillaan yrittäjänä, mutta mietit muunlaisia työskentelytapoja? Vaikka moni etenee kevytyrittäjästä kevytyrittäjästä toiminimi- tai osakeyhtiöyrittäjäksi, ovat jotkut tehneet toisin päin. Joillekin oman yrityksen ylläpitäminen voi käydä raskaaksi, ja he kaipaavat arkeensa enemmän vapautta.

Kevytyrittäjänä voi tehdä edelleen saman alan töitä, mutta se on myös mahdollisuus lähteä kokeilemaan jotain aivan uutta.

9. Useamman työn tekeminen onnistuu 

Teetkö keikkoja sisällöntuottajana, mutta osaat tehdä myös verkkosivuja ja olet käsitöissäkin taitava? Kevytyrittäjyys soveltuu monille toimialoille, joten voit hyvin tarjota erilaisia palveluita ja tehdä monipuolisia projekteja oman osaamisesi mukaisesti.

10. Apua ja tukea on aina saatavilla 

Vaikka yrittäjyys on hyvin itsenäistä työskentelyä, ei kevytyrittäjän tarvitse jäädä yksin. Laskutuspalvelujen asiakaspalveluilta saa neuvoja moniin asioihin – kuten oman liikeidean miettimiseen, työn hinnoitteluun ja asiakashankintaan.

UKKO.fi-palvelu tarjoaa käyttäjilleen tukea heti yrittäjyysuran alusta asti. Se auttaa heitä valitsemaan juuri heille itselleen sopivan yritysmuodon, sillä se tarjoaa palveluja myös toiminimi- ja osakeyhtiöyrittäjille. UKKO.fin verkkosivulta löytyy myös kattava Yrittäjyyskoulu, josta löytyy hyödyllisiä oppaita ja artikkeleja avuksi omalla yrittäjäpolulla etenemiseen.

Tutustu siis Ukon verkkosivuihin ja ole aina yhteydessä sen asiakaspalveluun, jos jokin yrittäjyydessä askarruttaa!

Kirjoittanut: Milla-Maria Karvonen, viestinnän asiantuntija UKKO.fi:stä
Alkuperäisen tekstin löydät: https://uusyrityskeskus.fi/blogi/kevytyrittajyys-10-syyta-miksi-se-voisi-sopia-sinulle/