Kesä on kohta ovella ja kesälomat mielessä, mutta miten yrittäjä lomailee?

Yrittäjää eivät sido työehtosopimukset, joten on tärkeää, että yrittäjä suunnittelee hyvissä ajoissa vuoden lomien ajankohdat.  Yrittäjillä on monia tapoja lomailuun. Osa yrittäjistä lähtee kauemmas lomamatkalle pariksi viikoksi, jotta saa irtioton arjesta. Toiselle taas pidennetty viikonloppu tai yksittäinen vapaapäivä on ainoa mahdollisuus lomailla. Tärkeintä kuitenkin on, että edes pieniä keskeytyksiä yrittäjän arkeen tulee. Tee asioita ja anna aikaa ihmisille, joista pidät tai keskity olemiseen. Rentoudu hetki ja unohda arki. Yrittäjänä tiedät, mikä on juuri sinulle paras loman kesto ja tapa viettää sitä!

Liike kiinni hetkeksi vai tuuraaja?

Sesonkiajan ulkopuolella lomailu sopii usein yrittäjälle parhaiten. Jos yrityksen välttämättömät toiminnat eivät pyöri ilman yrittäjää eikä liikettä voi sulkea loman ajaksi, vaihtoehto voi olla työntekijän palkkaaminen. Se on usein yrittäjän tuttu, luotettava tuki. Palkkaa on maksettava tuuraajallekin, joten raha on saatava kasaan etukäteen. Jos yrityksessäsi on jo työntekijöitä, voisiko joku heistä hoitaa juoksevia asioita lomasi aikana? Yksi vaihtoehto välttämättömien asioiden hoitamiseen on varata loma-ajalle etukäteen kalenterista ajat, jolloin hoidat pakolliset asiat kuten laskutuksen, kuunnella puhelinviestit ja lukea sähköpostit. Tämä on parempi vaihtoehto kuin ei lomaa ollenkaan. Onneksi meillä on sähköisen asioinnin mahdollisuus ja asiat voi usein hoitaa puhelimella, joten asioita voi hoitaa lomallakin.

Mistä lomarahat yrittäjälle?

Usein suurin este etenkin pienyrittäjän lomailulle on tulonmenetys. Yrittäjän on hyvä kartuttaa pitkin vuotta rahaa loman varalle, eli otettava lomaraha vuoden aikana palveluiden ja tuotteiden hinnoittelussa huomioon. Myös loman aikana on pystyttävä maksamaan yrityksen kulut. Suunnittelu on tärkeää myös sen vuoksi, että voi etukäteen hyvissä ajoin ilmoittaa asiakkaille lomailustaan. Yrittäjille, joilla ei ole muuten mahdollisuutta lomailla, on myös tarjolla tuettuja lomia. Niistä lisätietoa löytyy muun muassa Suomen Yrittäjien verkkosivuilta.

Yrittäjä, panosta hyvinvointiin!

Yrityksen toiminnan kannalta yksi keskeisimpiä asioita on, että yrittäjä voi hyvin. Panosta siis hyvinvointiin, lomat ovat osa sitä. Yrittäjille on tarjolla myös hyvinvointikoulutuksia ja tapahtumia hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Seuraa oman alueesi yrityspalveluiden ja yrittäjäjärjestön tarjontaa. Jos yrittämisen arki on vienyt mennessään, kannattaa miettiä, mistä asioista piti ja mitä harrasti ennen yrittämistä ja aloittaa uudelleen. Varaa itsellesi ja harrastuksillesi aikaa kalenteriin.  Liikunnan ja ulkoilun merkitys on suuri arjen jaksamisessa. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi lähiluonnossa liikkuminen yksin tai ystävän kanssa. Se ei maksa mitään ja voit saada pienen irtioton arjen pyörityksestä. Ota mukaan termarikahvit ja eväsleivät, pysähdy kuuntelemaan ja aistimaan luontoa. Lyhytkin luonnossa vietetty aika rentouttaa. Tuolloin mieli ja keho rauhoittuu, verenpaine ja syke laskee ja olo virkistyy. Kannattaa kokeilla!

Yritys-Suomi-puhelinpalvelu

Yritys-Suomi-puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 9–16.15 numerossa 0295 020 500 ja chatin kautta Työmarkkinatorilla. Palvelu neuvoo muun muassa yrityksen perustamisessa. julkisissa yrityspalveluissa sekä Suomi.fi-palvelujen käytössä.

Kirjoittanut: palveluesimies, Tuula Kalpa, Yritys-Suomi-puhelinpalvelusta
Alkuperäisen tekstin löydät: Uusyrityskeskus / Miten yrittäjä lomailee?