Itä-Savon Uusyrityskeskuksella hyvä vuosi

Yrityksiä perustetaan ja omistajanvaihdokset yleistyvät

Itä-Savon Uusyrityskeskuksen (ISUYK) tilastojen mukaan Savonlinnan alueella perustettiin vuoden 2019 tammi-joulukuun välisenä aikana 145 uutta yritystä sekä toteutettiin 19 omistajanvaihdosta. Lisäksi alkuvuodesta prosessoituu 6 yrityskauppaa, joiden päätökset tehtiin vuoden 2019 puolella.  ISUYK:n hallituksen puheenjohtaja Arto Tolvanen sanoo, että Uusyrityskeskus voi olla millä mittarilla mitattuna tahansa tyytyväinen vuosien aikana seudulla tekemäänsä työhön sekä yritystoimintaa aloittelevien että yrityksestään luopuvien tukijana.

– Uusyrityskeskus toimii pienillä resursseilla, mutta tuottaa palvelua, jolla on iso taloudellinen merkitys seudulle.

Tolvanen toteaa, että Itä-Savon Uusyrityskeskuksen asiantuntemus ja ymmärrys yrityksen perustamiseen liittyvistä prosesseista näkyy siinä, että uusista perustetuista yrityksistä sekä omistajanvaihdoksen kautta jatkavista yrityksistä on merkittävä prosenttiosuus toiminnassa vielä viiden vuoden jälkeenkin.

– Uusyrityskeskuksessa asiakkaalle selvitetään tosiasiat, joiden on oltava kunnossa, jotta yrittäjyyttä suunnittelevan on mahdollista saada toiminnalleen rahoitusta ja jotta yritys voi pärjätä jatkossakin. Yrittäjäksi aikovalle tarjotaan siis riittävästi faktoja päätöksen tekemiseen.

Yritysten myyntihinnat realistisia

ISUYK:n hallituksen jäsen Simo Siljamäki iloitsee, että Savonlinnan seudulla on onnistuneesti panostettu omistajanvaihdoksiin, ja antaa siitä tunnustusta toimitusjohtaja Juhani Rouviselle.

– Omistajanvaihdosten tärkeys nostettiin ensimmäistä kertaa esille jo parikymmentä vuotta sitten. Kiitos Juhanin, Savonlinnassa asiaan kiinnitettiin huomiota etupainotteisesti ja viimeiset viisi vuotta asiaa on edistetty erilaisilla hankkeilla.

Rouvinen kertoo, että tällä hetkellä Savonlinnan seudulla noin 700 yritystä etsii jatkajaa ja noin sata potentiaalista jatkajaa puolestaan odottaa sopivaa yritystä. Hän sanoo, että omistajanvaihdosten määrä on jatkuvassa kasvussa, ja nykyisin 25 prosenttia aloittavista yrittäjistä harkitsee jo valmiin yrityksen ostoa.

– Omistajanvaihdos antaa monelle mahdollisuuden, sillä myynnissä on yrityksiä hyvin erilaisilta toimialoilta.

Rouvinen painottaa, että rahoituspäätöstä ja koko omistajanvaihdosprosessia edesauttaa yrityksestä tehty luotettava arvonmääritys.

– Meillä on onnistuttu yritysten arvonmäärityksissä, eikä seudulla ole myynnissä ylihintaisia yrityksiä. Ne eivät yksinkertaisesti menisi kaupaksi, eikä niille saisi rahoitusta.

ISUYK:n hallituksen jäsen Antti Naukkarinen sanoo, että haasteena seudulla on se, että yrityksiä myydään usein kiinteistöineen. Ostaja puolestaan ei välttämättä halua kiinteistöä.

– Tässä kohtaa vaihtoehtona tulisi nähdä kiinteistön pitkäaikainen vuokraaminen uudelle yrittäjälle.

Kilpailu lisääntynyt

Rouvinen, Naukkarinen, Siljamäki ja Tolvanen sanovat, että kilpailu alalla on lisääntynyt muun muassa digitalisaation myötä. Osa toimijoista tarjoaa yrityksen perustamiseen liittyviä palveluja pelkästään verkossa, jossa ne ovat helposti ja nopeasti asiakkaiden saatavilla.

– Palvelut tulevat muuttumaan lähitulevaisuudessa paljonkin. Meidän on kyettävä kehittämään omia palveluja ja vahvistettava jo olemassa olevia.

Rouvinen sanookin, että Uusyrityskeskus on jo lisännyt digitaalisia palvelujaan ja tehnyt itseään näkyvämmäksi myös verkossa.

– Enää ei asiakasta välttämättä tavata toimistolla, sillä vuorovaikutus onnistuu muutoinkin. Pyrimme tuomaan palvelut koko ajan lähemmäksi tarvitsijoita.

Naukkarinen summaa kuluneen vuoden toteamalla, että suuria uhkakuvia ei ole yritysmaailmaan liittyen näkyvissä.

– Toivomme vain, että yrityksille löytyy lisää jatkajia!

Tekstin on ISUYK:lle tuottanut Erja Eliala. Kuva Enter To Business-hankkeen markkinointimateriaalia.