Rebuild Business 2021
Lue hankekuvaus

Äiti ja tytär ostivat perinteikkään kuntosaliyrityksen liiketoiminnan

Prosessi vaatii kärsivällisyyttä ja perehtymistä riskeihin sekä omiin mahdollisuuksiin ja vahvuuksiin yrittäjänä. Ei ole myöskään väärin perääntyä.

 

Savonlinnalaisen Gym42 Oy:n kuntosalien liiketoiminta siirtyi 1.8.2021 KuntoGym oy:n vastuulle. Samalla yrityksen Kirkkolahdenkadun naisten salin nimi vaihtui Kuntogym Leidiksi, ja Pappilankadun sali nimettiin Kuntogymiksi.

Yrittäjäkumppanit Taru Tuovinen ja Nella Mustapää, äiti ja tytär, sanovat päässeensä hienosti kiinni kuntosaliyrittäjän arkeen. Syistä vähäisempiä ei ole se, että kuntosalit olivat heille jo entuudestaan tuttuja työntekijän näkökulmasta. Liikunnan ja hierojan ammattitutkinnon sekä pt-pätevyyden omaava Taru työskenteli viitisen vuotta Kirkkolahdenkadun salin vastaavana. Nella, 21, puolestaan tutustui Gym42:een jo peruskoulun 9. luokalla.

– Olin Gymillä tet-harjoittelussa ja sen jälkeen kesätöissä. Myöhemmin suoritin Gymillä liiketoiminnan perustutkintoon liittyviä työharjoitteluja ja sitten aloin vetämään siellä jumppia, Nella kertoo.

Taru toteaa pohtineensa vuosien varrella yrittäjäksi ryhtymistä muutamaankin otteeseen, sillä entinen yrittäjä, Juha Parkkinen, oli ilmaissut halunsa luopua yrityksestään. Ajatus aktivoitui, kun hän tutustui paremmin Pappilankadun salin toimintaan.

– Koronasta johtuen siirryin tekemään töitä myös Pappilankadulle ja huomasin, että salin ilmapiiri ja asiakkaat ovat todella mukavia. Siinä sitten lattioita moppaillessa pyörittelin asiaa mielessäni.

Vähitellen Tarun innostus ja Juhan kannustus alkoivat tarttua myös Nellaan.

– Keskustelujen myötä ryhdyin miettimään, että se voisi olla oikeasti mahdollista.


Oikea hetki ryhtyä yrittäjäksi

Tarun ja Nellan päätökseen lähteä yrittäjäksi vaikutti sekin, että heillä on aiempaa yrittäjäkokemusta perheyrityksestä. Taru sanoo nähneensä kuntosaleissa paljon käyttämätöntä potentiaalia. Hän painottaa, että puntarissa painoi sekin, että kyseessä oli terveellä pohjalla olevan yritystoiminnan jatkaminen.

– Tässä oli toimiva liiketoiminta laitteistoineen ja valmis asiakaskunta, joka takasi rahavirran jatkumisen. Lisäksi TE-toimisto myönsi meille starttirahan.

Nella muistuttaa, että yrityksellä on pitkä historia ja maine aitona ja alkuperäisenä kuntosalitoimijana.

– Oli kutakuinkin selvää, että järkevästi ja pieniä uudistuksia tekemällä kassavirtaa voidaan kasvattaa.

Taru ja Nella korostavat, että kaiken kaikkiaan yrityksen ostopäätös oli harkittu prosessi.

– Hauduttelin ajatusta, visioin ja tein laskelmia. Lopulliseen päätökseen vaikutti se, että Nellan elämäntilanne salli tässä kohtaa yrityskumppaniksi lähdön. Hänellä on taustalla muun muassa liiketalouden opinnot ja liikunnan ammattitutkinto, Taru toteaa.


ISUYK on turvallinen kumppani yrittäjyyttä suunnittelevalle

Tarulle oli itsestään selvää, että ennen ostopäätöstä asiasta keskustellaan ulkopuolisen tahon kanssa.

– Olin jo aiemmin käynyt juttelemassa yrityshaaveista Itä-Savon Uusyrityskeskuksessa, joten suuntasimme sinne tälläkin kertaa. Halusimme puolueettoman arvion esimerkiksi hinnasta. Sekin oli hyvä, että Juhani Rouvinen tenttasi meitä, sillä se auttoi hahmottamaan, mihin oikeasti olemme rupeamassa.

Nella kertoo lähteneensä mukaan enemmän kuunteluoppilaaksi, mutta sanoo rohkaistuneensa kysymään myös niitä tyhmiä kysymyksiä.

– Juhani osasi hienosti ottaa huomioon nuoruuteni ja kykeni asettautumaan minun asemaani. Hän selitti asiat ymmärrettävästi ja selkeästi.

Taru ja Nella kokevat, että kommunikointi ISUYK:n kanssa oli nopeaa ja joustavaa.

– Teimme paljon lisäkysymyksiä muun muassa sähköpostitse ja saimme vastaukset yleensä saman päivän aikana.

Kaksikko kannustaakin yrityksen ostamista suunnittelevia turvautumaan asiantuntijoiden apuun.

– Prosessi vaatii kärsivällisyyttä ja perehtymistä riskeihin sekä omiin mahdollisuuksiin ja vahvuuksiin yrittäjänä. Ei ole myöskään väärin perääntyä, yrittäjät tiivistävät.


Työnjaossa on huomioitu molempien vahvuudet

Puoli vuotta yrittäjänä toimineiden naisten työnjako on muotoutunut sujuvaksi. Taru vastaa talouspuolesta ja tarjoaa hierontapalveluja. Nella hoitaa myyntiä ja markkinointia. Lisäksi molemmat vetävät erilaisia ryhmäliikuntatunteja ja tekevät pt-ohjausta.

– Ryhmäliikuntatunnit on jaettu siten, että kumpikin pääsee käyttämään omia vahvuuksiaan. Täydennämme hyvin toisiamme. Paljon on tullut hyvää palautetta asiakkailta, Nella kertoo.

Taru myöntää kokevansa ”kassan vartijana” välillä pienoista painetta, mutta iloitsee nuoresta yrittäjäkumppanista, jolla on raikkaita ideoita yritystoiminnan kehittämiseen.

– Pakko sanoa, että uudistusideat ovat peräisin Nellalta. Ne ovat pieniä mutta näkyviä, kuten panostukset yrityksen some-markkinointiin ja visuaaliseen ilmeeseen.

Mutta pelottaako tuoreita yrittäjiä? Kokeneempana yrittäjänä Taru toteaa pohtivansa välillä muun muassa rahojen riittävyyttä ja omaan jaksamistaan. Nella suhtautuu asioihin huolettomammin. Hän sanoo hämmästelevänsä edelleen sitä, että on kahden kuntosalin yrittäjä.

– Olen ylpeä siitä, että tässä iässä voin sanoa olevani kuntosaliyrittäjä.

 

Kuvan ja tekstin Rebuild Business hankkeelle tuottanut Erja Eliala.